Co je nejlepší firewall pro serverovou ochranu?
Zdravím, potřeboval bych poradit ohledně firewallů, protože plánuju nastavit nový server a chci, aby byl co nejlépe chráněný. Slyšel jsem, že firewall je klíčovou součástí zabezpečení serveru a že pokud zvolím ten správný, můžu se vyhnout spoustě problémům s hackery a různými útoky. Mám v plánu provozovat webové aplikace a možná i nějaké databáze, takže mi záleží na tom, abych měl dostatečnou ochranu. Ale neznám se v tom moc, proto bych rád věděl, který firewall byste doporučili pro serverovou ochranu, co třeba použít pro Linux servery nebo jestli je něco speciálního pro Windows servery? Které funkce by měl mít ten nejlepší firewall? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké zdarma verze, nebo jestli se vyplatí investovat do placených řešení. A co komunitní podpora? Je důležité mít za sebou dobrou komunitu, která se o firewall stará? Jaké máte zkušenosti s různými firewally? Co třeba s těmi známějšími jako pfSense nebo iptables? Rád si poslechnu názory a doporučení od lidí, kteří už s tím mají nějaké zkušenosti. Děkuju moc!