Serverovny.cz/Fórum/Jaké nástroje doporučujete pro sledování aktivit na serveru?

Jaké nástroje doporučujete pro sledování aktivit na serveru?

Zajímalo by mě, jaké nástroje jsou podle vás nejlepší pro sledování aktivit na serveru. V poslední době jsem začal více přemýšlet o tom, jak efektivně monitorovat výkon a bezpečnost našeho serveru. Vím, že existuje spousta možností, ale není snadné se v tom zorientovat. O co mi jde? Hledám něco, co mi pomůže sledovat různé metriky, jako je zatížení CPU, využití paměti a diskového prostoru, a samozřejmě také logy přístupů a chyb. Je důležité, aby ten nástroj byl uživatelsky přívětivý a ideálně i s nějakou formou alertů nebo notifikací, abych byl informován o případných problémech. Zvažoval jsem už několik možností jako třeba Zabbix nebo Grafana, ale nejsem si jistý, jestli jsou to ty pravé volby. Chtěl bych se také dozvědět, jestli máte zkušenosti s cloudovými řešeními, protože v budoucnu bych rád přešel na cloudové služby. Jaké nástroje používáte vy? Co funguje vám a proč byste to doporučili? Každá rada se hodí!

150 slov
1.5 minut čtení
11. 11. 2024
Václav Bednář

K monitorování serveru bych doporučil pár nástrojů, které fakt fungujou. Zabbix je super na sledování metrik jako CPU, paměť a disk. Má skvělou možnost alertů, takže tě to hned upozorní, když je něco špatně. Grafana pak můžeš použít na vizualizaci dat, je to fakt pěkný a přehledný. Pokud bys chtěl něco v cloudu, tak se mrkni na Datadog nebo Prometheus, obojí má dobré možnosti monitorování a notifikace. Sleduje to i logy, což je důležitý pro bezpečnost. S těmahle nástrojema máš docela pokryté všechno, co potřebuješ. Hlavně si vyber něco, co ti sedne a budeš s tím spokojený.

97 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Renata Doleželová

Hodně lidí používá Zabbix, je to fakt dobrý nástroj na monitorování serverů. Můžeš sledovat CPU, paměť, disk a spoustu dalších metriek. Je to sice trošku složitější na nastavení, ale pak už to frčí. Grafana je super na vizualizaci těch dat, takže se hodí k Zabbixu nebo Prometheus. Prometheus je další skvělá volba, má dobré alerty a notifikace, což určitě oceníš. Pokud jde o cloud, tak si dej pozor na AWS CloudWatch nebo Azure Monitor, ty jsou dost populární. Ale zase záleží, co plánuješ do budoucna. Hlavně si vyber něco, co ti bude sedět a nebudeš muset každý den kódovat.

99 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
Vladimír Zlámal
Serverovny.cz/Články/Serverová bezpečnost
Jak efektivně monitorovat bezpečnostní incidenty na serveru: Tipy, nástroje a technikyV tomto článku se dozvíte, jak efektivně sledovat bezpečnostní incidenty na serveru. Zaměříme se na osvědčené nástroje, techniky a tipy pro identifika...
1000 slov
10 minut čtení
24. 9. 2024
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky