Serverovny.cz/Fórum/Jak mám zabezpečit vícero serverů proti útokům?

Jak mám zabezpečit vícero serverů proti útokům?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně zabezpečení několika serverů, které provozuji. Mám na starosti vícero strojů a poslední dobou se čím dál víc obávám o jejich bezpečnost. Útoky jako DDoS nebo různé exploitace zranitelností jsou tak časté a já bych rád udělal všechno pro to, abych minimalizoval riziko. Přemýšlím, co všechno bych měl udělat, aby byly servery co nejlépe chráněny. Mám na mysli jak softwarové, tak i hardwarové zabezpečení. Zkoušel jsem už omezit přístup pomocí firewallu a nastavit nějaké základní pravidla, ale to mi nějak nestačí. Co třeba VPN? O tom jsem slyšel, že by mohla být dobrá věc. Nebo je lepší použít nějaké specializované služby pro ochranu před útoky? Jak je to s aktualizacemi softwaru? Měl bych je dělat pravidelně nebo stačí jednou za čas? A co hesla? Jak silná by měla být a jak je bezpečně uchovávat? Mám také zřídit monitoring, abych měl přehled o tom, co se na serverech děje? Jak vlastně řešit incidenty, když k nim dojde? Je lepší mít zálohy na jiném místě a jak často je provádět? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale asi chápete, že zabezpečení serverů je pro mě dost důležité a nechci nic podcenit. Budu rád za jakékoli tipy nebo rady, které byste mi mohli poskytnout.

206 slov
2.1 minut čtení
6. 12. 2022
Alena Kučerová

Jasně, zabezpečení serverů je fakt důležitý. Na začátek, udržuj softwarové aktualizace na maximální úrovni. Čím dřív patchneš zranitelnosti, tím líp. Hesla by měla být silná, ideálně kombinace velkých a malých písmen, čísel a speciálních znaků. A používej správce hesel, ať to máš pod kontrolou.

Firewall je super, ale přidej i nějaký IDS/IPS systém pro detekci a prevenci útoků. VPN může být fajn pro zabezpečený vzdálený přístup. A nezapomeň na šifrování dat, pokud to jde.

Monitoring je MUST! Měj přehled o tom, co se děje – logy, alerty... Zálohy si dělej pravidelně a ideálně na jiném místě než hlavní server. Když dojde na incidenty, měj plán na jejich řešení a testuj ho. A poslední rada – zvaž nějakou službu pro DDoS ochranu, zvlášť když máš větší provoz. Pokud to všechno dáš dohromady, měl bys být v celku v bezpečí.

136 slov
1.4 minut čtení
30. 12. 2024
František Kolář

Zabezpečení serverů je fakt důležité, takže tady je pár tipů. Prvně, pravidelně aktualizuj software, ideálně každý měsíc nebo jakmile vyjde nějaká bezpečnostní záplata – staré verze jsou často terčem útoků. Co se týče firewallu, tak to je super, ale zvaž i nějakou ochranu na úrovni aplikací nebo IDS/IPS pro lepší detekci. VPN bys měl určitě zvážit, hlavně pro vzdálený přístup. Hesla musí být silná a měly bys být uchovávány v nějakém správci hesel, ideálně s dvoufázovým ověřením. Monitoring je nezbytný - sleduj logy a nastav si upozornění na podezřelé aktivity. A co se týče záloh, ty musíš mít pravidelně, ideálně na jiném místě než jsou servery, aby ses pokryl proti fyzickému poškození nebo ransomwarem. Incidenty řeš rychle a měj plán, jak s nimi naložit. A pokud už nic jiného, tak si aspoň udělej penetrační testy občas. To ti může hodně pomoct odhalit slabiny.

143 slov
1.4 minut čtení
30. 12. 2024
Adam Kubík
Serverovny.cz/Články/Serverová bezpečnost
Jak vytvořit bezpečnostní plán pro vícero serverů: Kompletní průvodceObjevte, jak vytvořit komplexní bezpečnostní plán pro více serverových prostředí. Naučte se důležité kroky, metody a tipy pro efektivní ochranu vašich...
1000 slov
10 minut čtení
29. 5. 2022
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky