Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, aby se aplikace v Kubernetes víc nesekali?

Co dělat, aby se aplikace v Kubernetes víc nesekali?

Nedávno jsem se začal zabývat Kubernetes a všiml jsem si, že moje aplikace se občas sekají nebo lagují. Když se podívám na logy, tak tam vidím spoustu chybových hlášení a nedokážu úplně rozluštit, co s tím. Zkoušel jsem nějaké základní ladění, ale nevím, jestli to je tím, že mám špatně nastavené kontejnery nebo jestli by to chtělo nějaké lepší parametry pro orchestraci. Vím, že je důležité mít správné zdroje pro jednotlivé podíky a že třeba i autoscaling by mohl pomoci, ale jak to vlastně nastavit? Nechci pořád řešit, proč mi aplikace padají nebo proč se načítají tak pomalu. Jaké konkrétní kroky bych měl udělat, aby mé aplikace běžely hladce a bez zbytečných přerušení? Je lepší mít více menších podů nebo méně větších? A co monitoring? Jaké nástroje by mi mohly pomoct sledovat výkon a zdraví mých aplikací v Kubernetes? Existují nějaké osvědčené postupy při deployování aplikací, které by mohly minimalizovat tyto výpadky? Byl bych vděčný za jakékoliv tipy nebo rady od zkušenějších kolegů, kteří už s Kubernetes pracují delší dobu a mohou mi říct, co funguje a co je třeba se vyvarovat.

182 slov
1.8 minut čtení
4. 5. 2023
Lukáš Drábek

Zkus se zaměřit na pár věcí. První věc je nastavení zdrojů – každému podu nastav nějaké limity a požadavky na CPU a paměť, aby si nekonkurovaly v prostředí. Pak bys mohl zvážit autoscaling – Horizontal Pod Autoscaler je fajn, ten ti automaticky přidá nebo ubere pody podle zátěže. Důležitý je taky monitoring, doporučuju Prometheus s Grafanou pro sledování metrik. Z logů určitě koukni na nějaký log management systém jako ELK nebo Loki, abys měl přehled o chybách a výkonu. Co se týče struktury podů, většinou je lepší mít víc menších podů, protože to pomáhá s dostupností a škálovatelností. Také se ujisti, že nemáš žádný bottleneck v databázi nebo externích službách, co by ti mohly zpomalovat aplikaci. Při deployování můžeš použít rolling updates, to by mělo minimalizovat výpadky. A hlavně testuj svoje změny v stagingu před nasazením do produkce.

138 slov
1.4 minut čtení
7. 12. 2024
Monika Králová

Tyhle problémy s aplikacema v Kubernetes jsou dost běžný, takže se nenech odradit. První věc, co bych zkontroloval, jsou resource requests a limits pro vaše pody. Když nemáš dostatečně nastavený CPU a paměť, může se stát, že ti to začne lagovat nebo dokonce padat. Zkus nastavit autoscaling, aby ti to lépe reagovalo na zatížení. Možná by stálo za to mít víc menších podů, protože to může zlepšit dostupnost a rozložit zátěž.

Jinak si určitě pořiď nějaký monitoring jako Prometheus a Grafana, abys mohl sledovat metriky a logy. To ti dá lepší přehled o tom, co se děje v reálném čase a kde by mohl být problém.

Z pohledu deployování zkus používat rolling updates, aby se minimalizovaly výpadky. A nezapomeň ani na readiness a liveness probes – ty ti pomůžou říct Kubernetesu, kdy je tvá aplikace připravená a zdravá. Budeš mít tak daleko menší šanci na výpadky a lagy.

Takže shrnuto: nastav pořádně resource limits, použij autoscaling, monitoruj výkon a zvaž víc malých podů s rolling updates. Tyhle tipy by ti měly pomoct.

172 slov
1.7 minut čtení
15. 11. 2024
Rudolf Mašek
Serverovny.cz/Články/Kubernetes a kontejnery
Jak optimalizovat výkon aplikací běžících v Kubernetes: Praktické tipyZískejte praktické rady a techniky pro zvyšování výkonu kontejnerovaných aplikací v Kubernetes.
1000 slov
10 minut čtení
1. 12. 2021
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky