Serverovny.cz/Fórum/Které je lepší, Kubernetes nebo Docker Swarm?

Které je lepší, Kubernetes nebo Docker Swarm?

Zajímá mě, co si o tom myslíte. Čím víc se ponořuji do světa kontejnerizace, tím víc se mi pletou pojmy jako Kubernetes a Docker Swarm. Slyšel jsem, že Kubernetes je super pro velké projekty a že umí skvěle škálovat aplikace a spravovat kontejnery. Ale pak mi někdo říkal, že Docker Swarm je zase mnohem jednodušší na nastavení a používání, což může být pro menší projekty výhodné. Takže tady se otevírá otázka, co je vlastně lepší volba? Kdy se vyplatí investovat čas do učení se Kubernetes a kdy stačí jen Docker Swarm? Jaké máte zkušenosti s oběma nástroji? Započal jsem nějaké hobby projekty a přemýšlím, co by pro mě bylo vhodnější. Je Kubernetes opravdu tak složitý na pochopení, jak se říká? A co výkon? Je mezi nimi nějaký zásadní rozdíl? Rád bych slyšel názory těch, kteří mají s těmito technologiemi zkušenosti. Děkuji předem za rady!

144 slov
1.4 minut čtení
5. 3. 2022
Simona Přibylová

Kubernetes a Docker Swarm mají oba své místo. Kube je fakt monstrum, hlavně pro velký projekty, kde potřebuješ škálovat a spravovat hodně kontejnerů. Je to ale dost složitý na naučení, máš tam hodně pojmů a konceptů, což může být pro hobby projekt trochu overkill.

Na druhou stranu, Docker Swarm je super jednoduchý. Rychle to rozběhneš, je to ideální pro menší projekty nebo když chceš něco rychle zprovoznit bez zbytečného zdržování. Takže pokud planuješ jen pár kontejnerů a nepotřebuješ pokročilé funkce, Swarm bude asi lepší.

Pokud se ale chceš do budoucna posunout a pracovat na větších aplikacích, tak investice do učení Kuberna se vyplatí. Výkonově jsou na tom podobně, rozdíly většinou narazíš až u větších nasazení. Takže to chce zvážit, co plánuješ a kolik času chceš tomu věnovat.

127 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Petr Charvát

Kubernetes a Docker Swarm mají oba svoje místo, ale záleží na tom, co potřebuješ. Kubernetes je fakt mocný nástroj, který zvládne škálování, load balancing a má spoustu funkcí pro správu kontejnerů. Je to super pro velký projekty nebo produkční prostředí, kde potřebuješ stabilitu a vysokou dostupnost. Ale ano, je to složitější a má strmější křivku učení.

Docker Swarm je pak jednodušší a rychlejší na nastavení. Když máš menší projekt nebo se s kontejnery teprve seznamuješ, může být Swarm ideální volba. Rychleji tě dostane do provozu a vše funguje víc out-of-the-box. Takže pokud plánuješ nějaké hobby projekty nebo malý tým, klidně začni se Swarmem.

Když ale začneš růst a budeš chtít víc kontroly a možností, tak si pak můžeš přejít na Kubernetes. V podstatě: pro malé věci Swarm, pro velké Kubernetes. Ale hlavně se neboj experimentovat s obojím!

135 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Vlastimil Kořínek
Serverovny.cz/Články/Kubernetes a kontejnery
Kubernetes vs. Docker Swarm: Které řešení je pro vaši infrastrukturu lepší?Rozhodujete se mezi Kubernetes a Docker Swarm pro orchestraci vašich kontejnerů? Přečtěte si náš důkladný průvodce, kde porovnáváme výhody a nevýhody ...
1000 slov
10 minut čtení
16. 3. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky