Serverovny.cz/Fórum/Jak spravedlně uchovávat tajné klíče v Kubernetes?

Jak spravedlně uchovávat tajné klíče v Kubernetes?

V poslední době jsem se dostal do situace, kdy bylo potřeba řešit bezpečné uchovávání tajných klíčů v Kubernetes. Přiznám se, že to pro mě není úplně jednoduché téma. Vím, že Kubernetes nabízí různé možnosti, jak s těmito klíči pracovat, ale pořád nevím, jak zajistit, aby byly opravdu bezpečné a přístupné jen těm správným službám. Zajímalo by mě, co všechno je potřeba vzít v úvahu při jejich uchovávání. Jaké jsou nejlepší praktiky pro správu tajných dat? Měli bychom používat Kubernetes Secrets, nebo je lepší zvolit nějaký externí nástroj na správu tajemství? Jaké jsou výhody a nevýhody každého z těchto přístupů? A co šifrování? Měl bych šifrovat data před jejich uložením do Kubernetes, nebo to udělat až po? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, protože se mi zdá, že tohle je opravdu důležitá věc. Jak si vlastně zajistit, aby se k mým tajným klíčům nedostali lidé, kteří by je neměli vidět? Jaké metody zabezpečení používáte ve svých projektech? Ještě jsem slyšel o nějakých konceptech jako RBAC a Network Policies. Jak je tohle všechno propojeno s uchováváním tajných klíčů? Budu rád za jakékoli tipy nebo odkazy na články, které by mi mohly pomoci lépe pochopit tuhle problematiku. Děkuji!

196 slov
2 minut čtení
19. 10. 2024
Anna Krausová

Když jde o uchovávání tajných klíčů v Kubernetes, tak fakt záleží na tom, co považuješ za priority. Kubernetes Secrets jsou fajn základ, ale nejsou šifrované „out of the box“, takže je potřeba je zabezpečit aspoň nějakým způsobem. Můžeš zapnout šifrování dat v etcd, což je dobrá první vrstva ochrany.

Pokud to myslíš s bezpečností vážně, možná by stálo za to podívat se na externí nástroje jako HashiCorp Vault nebo AWS Secrets Manager. Ty nabízejí víc pokročilých funkcí a lepší kontrolu přístupu, což ti může ušetřit nervy. Plus, můžeš je kombinovat s RBAC pro detailnější řízení, kdo může co vidět.

Co se týče šifrování, ideálně bys měl šifrovat data před uložením do Kubernetes. Uložit citlivé informace jako plaintext je fakt risky. A ještě dej pozor na Network Policies, aby ses ujistil, že tvé aplikace mají přístup jen k těm tajným klíčům, které skutečně potřebují.

Takže shrnuto – používej Secrets s šifrováním v etcd a zvaž externí nástroje pro lepší zabezpečení a správu. A nezapomeň na RBAC a Network Policies – ty ti pomůžou omezit přístup a zabezpečit to celé.

176 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Denisa Kovářová

K bezpečnému uchovávání tajných klíčů v Kubernetes je dobré mít na paměti pár věcí. Kubernetes Secrets jsou fajn, ale mají svá omezení. Sice poskytují nějakou úroveň šifrování, ale bez správného zabezpečení zůstávají ve formátu base64, což není moc bezpečné. Takže, pokud chceš opravdu zvýšit úroveň zabezpečení, zvaž použití externího nástroje jako HashiCorp Vault nebo AWS Secrets Manager. Tyto nástroje nabízejí pokročilejší možnosti správy a šifrování.

Pokud se rozhodneš pro Kubernetes Secrets, určitě doporučuji zapnout šifrování na úrovni etcd, aby se tajné klíče ukládaly šifrovaně a nikdo k nim neměl snadný přístup. Můžeš taky aplikovat RBAC, abys omezil přístup k tajným klíčům jen na ty služby nebo uživatele, co je skutečně potřebují.

Je dobré také uvažovat o Network Policies pro omezení komunikace mezi podmi. Pokud někdo získá přístup k jednomu podu, může se snažit přistupovat i k dalším, takže zablokování zbytečných cest je důležité.

Co se týče šifrování dat před uložením do Kubernetes – určitě bych doporučil šifrovat data ještě před uložením a pak je uložit jako secret. Tím zajistíš další vrstvu zabezpečení.

Celkově doporučuji prostudovat si oficiální dokumentaci a nějaké blogy o best practices v oblasti Kubernetes security. Je to důležité téma a je dobré být obezřetný.

194 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Dana Jelínková
Serverovny.cz/Články/Kubernetes a kontejnery
Jak bezpečně spravovat tajné klíče v Kubernetes: Best practicesV tomto článku se podíváme na nejlepší praktiky pro správu tajných klíčů v Kubernetes, abychom zajistili bezpečnost citlivých dat a aplikací.
1000 slov
10 minut čtení
26. 7. 2024
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky