Serverovny.cz/Fórum/Jak vybrat správnou základní desku pro server, když chci co nejvíc procesorů?

Jak vybrat správnou základní desku pro server, když chci co nejvíc procesorů?

Když přemýšlím o výběru základní desky pro můj server, mám v plánu mít co možná nejvíce procesorů. To se mi zdá jako klíčový aspekt pro zajištění vysokého výkonu a efektivity mé serverové infrastruktury. Jenže jak vlastně zjistit, která základní deska je ta pravá? Mám na mysli, že existuje spousta různých typů základních desek a každý výrobce nabízí různé modely s různými specifikacemi. Je třeba se zaměřit na faktory jako socket procesoru, množství slotů pro RAM, podpora více procesorů anebo možnosti rozšíření. Zajímalo by mě, na co bych se měl zaměřit při výběru základní desky pro server, abych maximalizoval počet procesorů? Jaké parametry jsou klíčové a které značka nebo model je pro takovou konfiguraci nejlepší? Existují nějaké specifické technologie nebo standardy, které bych měl sledovat při výběru? Také bych rád věděl, jestli je důležité doladit určité aspekty jako chlazení nebo napájení, když plánujete provozovat více CPU najednou? A co říkáte na kompatibilitu s různými operačními systémy a softwarem – ovlivňuje to volbu základní desky? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti, protože se v tomhle docela ztrácím.

176 slov
1.8 minut čtení
21. 11. 2021
Antonín Fučík

Když vybíráš základní desku pro server s co nejvíc procesory, hlavně se zaměř na socket procesoru. Ujisti se, že deska podporuje víc CPU, protože ne všechny to zvládají. Zkontroluj, kolik slotů má pro RAM a jaký typ paměti podporuje – to je důležitý. Pak jsou tu i další faktory jako podpora PCIe, co ti umožní přidat další karty pro rozšíření. Pokud plánuješ větší výkon, koukni po deskách od výrobců jako Supermicro nebo ASUS, mají dobrý pověst v serverový sféře.

Chlazení a napájení jsou taky dost zásadní, víc CPU generuje víc tepla a potřebuje víc energie, tak se ujisti, že máš kvalitní zdroj a chladiče. Co se týče operačních systémů, většina moderních OS to zvládne, ale pokud plánuješ něco specifického, zkontroluj kompatibilitu s hardwarem.

V podstatě jde o to, aby ses ujistil, že deska zvládne tvoje požadavky a má solidní podporu pro víc procesorů. Takže si všechno pečlivě projdi a porovnej modely.

150 slov
1.5 minut čtení
30. 10. 2024
Radek Buchta

Když vybíráš základní desku pro server s víc procesory, tak je dobrý se zaměřit hlavně na pár klíčových věcí. Za prvé, musíš mít desku, co podporuje víc socketů pro CPU – takový desky jsou většinou označovaný jako dvojité nebo víc procesorové. Zjisti, jaký typ procesorů chceš použít a ujisti se, že deska má odpovídající socket.

Pak je důležitý RAM – kolik slotů a jakou má kapacitu. Pokud plánuješ provozovat náročnější aplikace, tak chceš mít co nejvíc RAM, takže se dívej po deskách, co podporují inzerce na velkou kapacitu paměti.

Další věc je napájení. Více CPU potřebuje kvalitní zdroj a dobré rozložení napájení na základní desce, aby to všechno utáhlo. Chlazení je taky zásadní – více procesorů generuje víc tepla, tak si dej pozor na to, jak je deska navržená pro chlazení a jestli je místo pro ventilátory.

Co se týče značek a modelů, tak třeba Supermicro, ASUS nebo ASRock mají dobré základní desky zaměřený na servery s víc procesory. Vždycky koukni na recenze a porovnej specifikace.

A nakonec – operační systém taky hraje roli. Ujisti se, že vybraný OS podporuje víc CPU. Například Linux je obecně lepší v tomhle ohledu než Windows Server. Takže jo, hodně faktorů, ale když si to všechno srovnáš a uděláš si průzkum, určitě najdeš to pravý.

207 slov
2.1 minut čtení
11. 1. 2025
Richard Horák
Serverovny.cz/Články/Serverový hardware
Jak správně vybírat základní desky pro servery: Klíčové aspektyV tomto článku se podíváme na to, jak správně vybírat základní desky pro servery, přičemž se zaměříme na klíčové parametry a specifikace.
1000 slov
10 minut čtení
19. 1. 2020
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky