Serverovny.cz/Fórum/Jaký ventilátor je nejlepší pro serverovou skříň?

Jaký ventilátor je nejlepší pro serverovou skříň?

Přemýšlím, jaký ventilátor by byl nejvhodnější pro moji serverovou skříň, protože chci mít jistotu, že se moje servery nepřehřívají. Mám doma několik serverů a při jejich provozu jsem si všiml, že se docela zahřívají, takže bych rád investoval do kvalitního chlazení. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké specifické značky nebo modely ventilátorů, které se doporučují pro serverové skříně a které mají dobré výkonové parametry. Mám také na mysli hlučnost, protože servery mám v domácnosti a nechci, aby mi to dělalo neustálý rámus. Jaké jsou vaše zkušenosti s ventilátory do serverových skříní? Máte nějaké tipy na konkrétní typy ventilátorů, které by měly dobrý poměr mezi výkonem a hlučností? A co třeba velikost ventilátorů? Je lepší jít do větších modelů, nebo je nejlepší kombinovat víc menších ventilátorů? Jakou roli hraje počet otáček za minutu a jak moc se na tom podepisuje celkový airflow ve skříni? Taky by mě zajímalo, jestli existují nějaké specifické funkce, na které bych měl dávat pozor při výběru ventilátoru. Měli byste třeba doporučit ventilátory s PWM řízením pro lepší regulaci otáček? Jaké máte zkušenosti s různými materiály a designem ventilátorů? Je třeba brát v úvahu i nějaké další faktory jako je montáž nebo kompatibilita se skříní? Budu rád za jakékoli rady a tipy ohledně výběru správného ventilátoru pro moji serverovou skříň.

213 slov
2.1 minut čtení
7. 7. 2024
Renata Adámková

Když vybíráš ventilátory do serverové skříně, tak pár věcí je dobré mít na paměti. Za prvé, velikost ventilátorů – větší ventilátory (např. 120mm nebo dokonce 140mm) obvykle lépe chladí při nižších otáčkách, což znamená méně hluku. Malé ventilátory bývají hlučnější, pokud běží na vyšších otáčkách, aby udržely potřebný airflow. Co se týče konkrétních značek, tak Noctua a Be Quiet! jsou často doporučované pro jejich tichý provoz a výborný výkon. PWM ventilátory jsou super volba, protože umožňují automaticky regulovat otáčky podle teploty, takže se ti přizpůsobí podle potřeby a šetří energii.

Pokud máš víc serverů, možná zvaž i kombinaci ventilátorů – třeba jeden velký na výfuk vzduchu a pak menší na nasávání. A rozhodně se podívej na to, jaké mají materiály a konstrukci – plastové ventilátory bývají levné, ale kovové modely mohou být odolnější a tišší. Důležitý je taky dobrý airflow v skříni, takže si dej pozor na to, aby nebyly překážky v cestě vzduchu. A nezapomeň prověřit kompatibilitu s tvou skříní a způsob montáže – některé skříně mají specifické uchycení.

No a nakonec, zkontroluj i hodnocení a recenze od uživatelů, to ti často napoví víc než technické parametry. S kvalitními ventilátory bys měl mít klid i při delším provozu serverů.

198 slov
2 minut čtení
19. 1. 2025
Markéta Vaníčková

Takže, co se týče ventilátorů do serverových skříní, určitě bych doporučil něco od Noctua nebo Be Quiet. Mají dobrý poměr mezi výkonem a hlučností. Noctua NF-F12 je super, má i PWM řízení, což je fajn pro regulaci otáček, když to moc nefouká. Co se týče velikosti, větší ventilátory mají obvykle lepší airflow při nižších otáčkách, takže pokud máš místo, jdi do 120mm nebo 140mm modelů. Ale kombinace menších ventilátorů může být taky ok, když je skříň dobře navržená. Důležitý je taky dobrý rozvod vzduchu uvnitř skříně, aby se teplota rovnoměrně rozložila. Zkus se podívat na ventilátory s ložisky typu FDB (Fluid Dynamic Bearing) – mají delší životnost a jsou tišší. Montážní díry a kompatibilita se skříní jsou taky důležité, tak si to ověř. Uvidíš, jak ti to může zlepšit chlazení a snížit hluk.

133 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Vlastimil Strnad
Serverovny.cz/Články/Serverový hardware
Chlazení serverové infrastruktury: Jak vybrat správné chladiče a ventilátoryTipy a rady pro optimální chlazení serverového hardware, výběr správných chladičů a ventilátorů, abyste zajistili dlouhou životnost vaší serverové inf...
1000 slov
10 minut čtení
1. 12. 2020
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky