Jak sledovat výkon serveru a co všechno by mělo být monitorováno?
Když se bavíme o serverech, tak se neustále aktuální otázka, jak vlastně sledovat jejich výkon. Co všechno byste měli mít na paměti? Já jsem se s tím už párkrát potýkal a zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti vy. Jakým způsobem sledujete CPU, RAM, diskové I/O a další parametry? Existují nějaké konkrétní nástroje, které doporučujete pro monitoring serverů? A co třeba sledování síťového provozu? Jak to děláte, abyste zjistili, jestli není něco v nepořádku? A co si myslíte o upozornění na e-mail nebo SMS při překročení určitého prahu? To je prý hodně užitečné. Měli byste také sledovat logy – ale jaké logy jsou podle vás klíčové? Zajímalo by mě i to, jestli používáte nějaké grafické rozhraní nebo se spoléháte spíše na příkazovou řádku. Jaké metriky považujete za nejdůležitější a proč? Myslíte si, že je dobré monitorovat i teplotu serveru nebo napájení? Jak často byste měli provádět kontroly a jakým způsobem se to dá automatizovat? Napište mi vaše názory a tipy na efektivní monitorování výkonu serveru, protože si myslím, že tohle téma zaslouží pořádnou diskusi!