Serverovny.cz/Fórum/Co dělat, když se nedaří restartovat server po incidentu?

Co dělat, když se nedaří restartovat server po incidentu?

Mám takový problém. Včera večer došlo k incidentu, který mi pořádně zamotal hlavu. Server spadl a teď se ho snažím restartovat, ale nějak to nejde. Zkoušel jsem to několikrát, vypnul jsem ho na chvíli a znovu zapnul, ale pořád se nic neděje. Zobrazují se mi různé chybové hlášky, které vůbec nechápu. Mám pocit, že bych měl začít kontrolovat hardware, ale nevím, kde začít. Je možné, že je něco špatně s napájením nebo diskem? Jaké kroky bych měl podniknout? Zkoušel jsem i připojit server k jinému monitoru, jestli náhodou není problém v zobrazování, ale pořád nic. Nechci panikařit, ale tenhle server je pro mě klíčový a potřebuju ho rozjet co nejdřív. Mám se vůbec pokoušet o další restart nebo by bylo lepší zavolat odborníka? A co když je problém v softwaru? Myslíte, že by pomohlo nabootovat z recovery disku nebo něco podobného? Jaké mám možnosti? Jaké jsou vaše zkušenosti s takovými situacemi? Každá rada by byla super.

156 slov
1.6 minut čtení
20. 9. 2024
Lukáš Šimůnek

Když se server po incidentu nedaří restartovat, je dobré začít základními kroky. Zkontroluj napájení – jestli se všechno zapíná a jestli nejsou problémy s kabely. Pak se podívej na harddisk, jestli nejsou vidět nějaké známky poškození nebo hlášky z BIOSu. Chybové hlášky, co se ti zobrazují, zkus vyhledat na netu, většinou tam najdeš, co to znamená a jak to řešit.

Pokud máš možnost, zkus nabootovat z recovery disku nebo instalačního USB. To může pomoct zjistit, jestli je problém v OS nebo hardwaru. Někdy pomůže i reset BIOSu, pokud máš takovou možnost. Ale pokud si nejsi jistý, raději zavolej odborníka. Nechci tě strašit, ale pokud je to klíčový server, tak bys neměl riskovat další pokusy bez znalostí.

Hlavně se nerozčiluj, některé problémy jsou složitější a můžeš udělat víc škody než užitku. Zkus zjistit co nejvíc informací o chybách a pak se rozhodni, jestli to zkusíš sám nebo zavoláš pomoc.

148 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Eduard Pešta

Není to nic příjemného, když se server nechce restartovat. Zkus začít s tím nejzákladnějším - zkontroluj všechny kabely, jestli jsou správně zapojené, a podívej se na LEDky na serveru. Pokud svítí nějaká červeně, může to naznačovat problém. Hlavně zkontroluj napájení - jestli je všechno v pořádku s UPS nebo zdrojem. Když se ti zobrazují chybové hlášky, tak je dobrý si je napsat nebo vyfotit a hledat řešení podle těch kódů.

Když to nepomůže, zkus odpojit všechno nepotřebný jako USB zařízení nebo další disky, co nemají být zapojené. To může pomoct s bootováním. Pokud máš možnost, můžeš zkusit nabootovat z recovery disku nebo live CD, abys zjistil, jestli to není problém se softwarem. Taky bych doporučil zkontrolovat disk - můžeš použít nástroje na diagnostiku disku.

Když ani po těchto krocích neuspěješ, tak by možná bylo lepší zavolat odborníka, protože pokud jde o hardware, tak tam už to chce zkušenosti. Hlavně nepanikař, snaž se postupovat krok za krokem.

155 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Jakub Hloušek
Serverovny.cz/Články/Site Reliability Engineering
Jak reagovat na incidenty: Efektivní postupy pro SRE týmyObjevte osvědčené praktiky pro efektivní reakci na incidenty v SRE týmech, včetně plánování a komunikačních protokolů.
1000 slov
10 minut čtení
10. 6. 2022
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky