Co je důležité měřit pro optimalizaci serveru?
Když se bavíme o optimalizaci serveru, napadá mě spousta aspektů, které by mohly hrát roli. Co vlastně musíme měřit, abychom zjistili, jestli náš server běží efektivně? Myslím, že by bylo dobré zaměřit se na výkon CPU a jeho zátěž, protože jak všichni víme, pokud procesor nefunguje správně, může to celý systém zpomalit. Dále mě zajímá, jak je to s RAM - má smysl sledovat její využití v reálném čase? Jaký je ideální poměr obsazení a volného místa? Potom je tu samozřejmě i diskový prostor a rychlost I/O operací. Jak moc důležitá je rychlost čtení a zápisu pro celkový výkon serveru? A co síťová propustnost? Jak ji změřit a co nám to řekne o tom, jestli server zvládá očekávanou zátěž? Jaké nástroje nebo metriky doporučujete pro sledování těchto parametrů? Je dobré mít nějaké varovné systémy nastavené, aby nás varovaly před potenciálními problémy? V neposlední řadě by mě také zajímalo, zda existují nějaké specifické hodnoty, které bych měl mít na paměti při nastavování serveru pro různé aplikace nebo provozní scénáře. Jak moc se liší potřeby mezi webovým serverem, databázovým serverem a třeba herním serverem? Odpovědí na tyto otázky bych rád získal lepší přehled o tom, co všechno se dá sledovat a optimalizovat. Děkuji za vaše názory!