Serverovny.cz/Fórum/Jaké změny v Apache konfiguraci by mohly zlepšit výkon?

Jaké změny v Apache konfiguraci by mohly zlepšit výkon?

Zdravím, chtěl bych se zeptat, co všechno bych měl zvážit při úpravě konfigurace Apache, abych optimalizoval výkon svého serveru. Mám pocit, že by se dalo zlepšit načítání stránek a celková odezva serveru. Slyšel jsem něco o mod_rewrite, ale nevím jestli to má nějaký vliv na rychlost. Mám také nastavený caching, ale není mi jasné, jestli je to dostatečné. Zajímalo by mě, jestli je dobré upravovat hodnoty jako MaxKeepAliveRequests nebo KeepAliveTimeout. Dále bych se rád dozvěděl více o kompresi obsahu pomocí Gzip – pomůže to opravdu zrychlit načítání? A co další moduly? Jsou nějaké, které bych měl přidat nebo naopak vypnout? Také se mi zdá, že někdy Apache zabírá hodně paměti – je možné nějak optimalizovat využití paměti? Kdyby měl někdo tipy na konkrétní příklady konfigurace nebo zkušenosti se změnami, budu moc vděčný. Díky!

133 slov
1.3 minut čtení
25. 8. 2023
Eduard Svoboda

Pokud chceš zlepšit výkon Apache, pár věcí se určitě vyplatí zkontrolovat. Začni s nastavením KeepAlive. Vyšší hodnoty pro MaxKeepAliveRequests a nižší pro KeepAliveTimeout můžou zrychlit odezvu, ale chce to najít rovnováhu. Dál, Gzip komprese – to je super, určitě ji zapni, zmenšíš tak velikost přenášených dat a stránka se načte rychleji. Co se týče cache, pokud už používáš nějaký caching mechanismus, dbej na jeho správné nastavení. Mohlo by ti pomoct třeba mod_cache nebo mod_expires.

Nekteré moduly, jako mod_status nebo mod_info, jestli je nemáš vypnuté, tak je radši vypni – zbytečně zatěžují server. A co paměť? Zkus nastavit nižší hodnoty pro Worker MPM, třeba StartServers, MinSpareThreads a MaxRequestWorkers, aby se snížila spotřeba RAM.

Mod_rewrite je spíš o URL a SEO než o výkonu, ale můžeš to použít na zjednodušení URL a tím i zrychlení načítání. Celkově chce to ladit podle toho, co tvůj server zvládne a co potřebuješ. Měj na paměti monitorování výkonu po každé změně.

155 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Marie Pospíšilová

Změny v Apache konfiguraci můžou fakt zrychlit tvůj server. Určitě se podívej na KeepAlive – nastavení MaxKeepAliveRequests zkus třeba na 100 a KeepAliveTimeout na 5. To by mělo pomoct s udržením spojení a snížením latence. Gzip komprese je super, zmenší objem dat, co se posílá, a tím urychlí načítání stránek. Aktivuj mod_deflate pro to.

K cache – pokud máš nějaký caching jako mod_cache nebo Varnish, to určitě pomůže, ale můžeš zvážit i využití opcache pro PHP, pokud ho používáš.

A pak ty moduly – deaktivuj ty, co nepoužíváš, aby ses zbavil zbytečný paměti. Zkontroluj logy a vyřiď nevyužívané skripty nebo dotazy.

Paměť se dá optimalizovat i přechodem na MPM (multi-processing module), třeba na event nebo worker místo prefork, pokud ti aplikace dovolí. A ještě se ujisti, že máš nastavené limity na procesy.

A nezapomeň na optimalizaci obrázků a využití CDN, to taky hodně pomůže s rychlostí. Zkus tyhle tipy a uvidíš rozdíl.

149 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Václav Bednář
Serverovny.cz/Články/Výkon serverů
Optimalizace konfigurace Apache pro maximální výkonZjistěte, jak správně nastavit Apache server pro zajištění rychlosti a efektivity jeho fungování. Tento článek vám přinese tipy a triky pro optimaliza...
1000 slov
10 minut čtení
14. 1. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky