Jak zrychlit MySQL dotazy na velkých tabulkách?
Mám problém s MySQL a potřebuju poradit. Mám velké tabulky, kde se mi dotazy táhnou jako smrt. Když dělám SELECTy, tak to trvá věčnost, a přitom data potřebuju rychle. Zkoušel jsem už indexy, ale mám pocit, že to moc nepomohlo. Jaký je nejlepší způsob, jak optimalizovat dotazy, abych je zrychlil? Co třeba JOINy? Ty mi taky dělají často problémy, když jich mám víc najednou. Z nějakého důvodu se mi zdá, že i WHERE klauzule občas nefungují tak, jak by měly. Možná bych měl upravit strukturu databáze, ale nevím, co všechno bych měl změnit. Někde jsem slyšel o „EXPLAIN“ příkazu, který prý pomáhá pochopit, co se děje s dotazem během jeho vykonávání. Jak to vlastně funguje a jak ho použít správně? A co optimalizace pomocí partitioning? Má někdo zkušenosti s tímto přístupem? Určitě bych ocenil i tipy na cachování výsledků nebo něco ohledně konfiguračních voleb MySQL. Vím, že existují i různé techniky jako denormalizace nebo materializované pohledy – má to smysl v případě velkých tabulek? Jaké jsou vaše zkušenosti a doporučení pro zrychlení MySQL dotazů na velkých tabulkách? Děkuju za jakýkoliv tip!