Serverovny.cz/Fórum/Jaké caching metody jsou nejefektivnější pro zlepšení výkonu webových stránek?

Jaké caching metody jsou nejefektivnější pro zlepšení výkonu webových stránek?

Nedávno jsem se začal zajímat o to, jakým způsobem mohu zrychlit načítání svých webových stránek a narazil jsem na spoustu různých caching metod, ale jsem trochu zmatený, kterou vybrat. Můžete mi prosím objasnit, jaké caching techniky by byly nejefektivnější pro zlepšení výkonu webových stránek? Slyšel jsem o různých přístupech, jako je serverový caching, opcache nebo dokonce browser caching, ale nejsem si jistý, co z toho by mělo smysl použít. Myslím, že by se hodilo mít nějaké konkrétní příklady nebo scénáře, kdy by se dané metody daly použít. Jaké máte zkušenosti s implementací těchto metod? Je nějaký nástroj, který byste doporučili na měření výkonu po jejich zavedení? A co třeba situace, kdy mám hodně dynamického obsahu – dá se i v tomhle případě cache nějak efektivně využít? Byl bych rád za rady od někoho, kdo už s tím má zkušenosti a ví, co funguje a co naopak ne. Děkuji!

148 slov
1.5 minut čtení
21. 12. 2024
Renata Jonášová

Když jde o caching, tak je fakt pár klíčových metod, co opravdu fungujou. Serverový caching je super, hlavně když používáš WordPress nebo něco podobného. To ti může ušetřit spoustu času při načítání stránek, protože se ukládá hotový HTML místo toho, aby se každá stránka generovala znovu a znovu. Pak je tu OPcache, což je fajn pro PHP aplikace – prostě to cache-uje skripty, takže se nemusejí stále interpretovat.

Browser caching taky není k zahození. Když nastavíš správné HTTP hlavičky, tak prohlížeče si můžou ukládat statické soubory jako obrázky nebo CSS na delší dobu, což zrychlí načítání při opětovných návštěvách.

Pokud máš hodně dynamického obsahu, zkus využít fragment caching – to ti umožní cache části stránky, které se nemění tak často.

Co se týče nástrojů na měření výkonu, doporučuji PageSpeed Insights nebo GTmetrix. Ty ti ukážou, jak na tom jsi a co bys mohl vylepšit.

Takže shrnutí: serverový caching pro celé stránky, OPcache pro PHP skripty a browser caching pro statiku. Zkoušej a testuj, co ti nejvíc sedí.

166 slov
1.7 minut čtení
14. 10. 2024
Tereza Růžičková

Zrychlení webu je vždycky dobrý nápad. Když mluvíme o cachingu, tak je fakt důležitý si uvědomit, co vlastně potřebuješ. Serverový caching je super pro statické stránky – třeba když máš blog nebo něco, co se moc nemění. V tom případě bys mohl využít nástroje jako Varnish nebo Redis. To ti pomůže uchovávat údaje v paměti a urychlit načítání.

Pak tu máš opcache, což je fajn pro PHP aplikace. Urychluje to zpracování skriptů tím, že ukládá bytecode do paměti, takže se ti pak stránky nenačítají znovu a znovu.

Browser caching bys měl taky zvážit - tím se uloží soubory do cache uživatelova prohlížeče, což znamená rychlejší načítání při opakovaných návštěvách. Nastav si expiraci souborů, ať to funguje.

Pokud máš dynamický obsah, tam je to složitější, ale pořád můžeš cacheovat výsledky databázových dotazů nebo části stránek. Například s AJAXem můžeš cachovat jen určité části, které se často nemění.

Na měření výkonu doporučuji použít nástroje jako GTmetrix nebo PageSpeed Insights. Ty ti ukážou, co funguje a co ne. Zkrátka experimentuj s různými metodami a najdi tu nejlepší kombinaci pro svůj web.

175 slov
1.8 minut čtení
27. 3. 2023
Libor Sedláček
Serverovny.cz/Články/Výkon serverů
Zrychlení webových aplikací pomocí CDN a caching metodObjevte, jak správně implementovat CDN a caching techniky pro zrychlení webových aplikací a zlepšení uživatelského zážitku.
1000 slov
10 minut čtení
19. 5. 2020
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky