VPS nebo dedikovaný server? Co si vybrat pro moje webové stránky?
Zdravím všechny, mám takovou otázku ohledně výběru serveru pro své webové stránky. V poslední době se dost zajímám o hosting a přemýšlím, jestli bych měl jít do VPS nebo zvolit dedikovaný server. Je mi jasné, že VPS je něco jako virtuální server a že má určité výhody, ale na druhou stranu slyším, že dedikovaný server je prostě něco jiného – má víc výkonu a kontrolu. Rád bych věděl, co byste doporučili v případě, že plánuju provozovat web, který se možná rozroste a bude mít více návštěvníků. Jaký je vlastně rozdíl v ceně mezi těmito dvěma možnostmi? A co se týká správy? Je VPS snadnější na údržbu nebo to platí i pro dedikovaný server? Mám také obavy ohledně bezpečnosti – je VPS méně bezpečný než dedikovaný server? Jak to vlastně funguje s výkonem? Co když se mi web začne dostávat do většího zatížení? Vyplatí se investovat do dedikovaného serveru hned na začátku, nebo je lepší začít s VPS a pak případně přejít? Třeba někdo z vás už prošel tímto procesem a může sdílet svou zkušenost. Díky moc za jakoukoliv radu!