Open Source vs. Placený software pro správu serverů - Co je lepší?
Zajímá mě, co je vlastně lepší pro správu serverů – open source software nebo placené alternativy? V poslední době se hodně mluví o tom, jak open source řešení mohou být super výhodná, protože nabízejí velkou flexibilitu a často se dají upravit přesně podle potřeb uživatele. Na druhou stranu jsem slyšel, že placený software má obvykle lepší podporu a stabilitu, což může být klíčové při provozu důležitých serverů. Jaké máte zkušenosti? Myslíte si, že je lepší investovat do placeného softwaru, abych měl zajištěnou technickou podporu a pravidelné aktualizace, nebo bych měl využít open source nástroje a spoléhat na komunitní pomoc? Zajímají mě konkrétní příklady a názory lidí, kteří už s obojím pracovali. Jaké jsou klady a zápory každého z těchto přístupů? Měli jste někdy problémy s open source řešením, které byste si u placené verze nedokázali představit? A co bezpečnost? Je open source software tak bezpečný, jak se říká, nebo se vyplatí raději zaplatit za nějaké komerční řešení? Odpovědi na tyto otázky by mi opravdu pomohly lépe pochopit, co si vlastně vybrat pro svoje servery.