Serverovny.cz/Fórum/Který software je nejlepší pro virtualizaci serverů?

Který software je nejlepší pro virtualizaci serverů?

Jsem na začátku své cesty s virtualizací a hledám, jaký software by byl pro mě ten nejlepší pro správu serverů. Je mi jasné, že existuje spousta možností, ale já bych chtěl slyšet názory od lidí, kteří už mají nějaké zkušenosti. Přemýšlím o něčem, co bude uživatelsky přívětivé, ale zároveň dostatečně silné pro provoz více virtuálních strojů. Zajímalo by mě, jestli jsou lepší open-source řešení nebo komerční produkty. Například jsem slyšel o VMware, ale nevím, jestli je to opravdu ta nejlepší volba nebo jestli něco jiného jako Hyper-V nebo třeba Proxmox by mohlo být lepší. Také by mě zajímalo, jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých softwarů. Co třeba výkon, podpora různých operačních systémů a celková stabilita? Myslíte si, že se vyplatí investovat do dražšího softwaru kvůli funkcím nebo je možné být spokojený i s levnějším řešením? A co takhle škálovatelnost? Jak snadné je přidávat nové servery nebo upravovat stávající prostředí? Pokud máte nějaké tipy nebo doporučení na konkrétní software, budu za ně moc rád. Díky předem za vaše názory!

168 slov
1.7 minut čtení
30. 4. 2024
Kristýna Hamplová

Takže, co se týče virtualizace, já bych asi začal s Proxmoxem. Je to open-source a opravdu uživatelsky přívětivý. Dobrý pro víc VM a má to i podporu pro kontejnery. Navíc, je to zdarma, což je fajn, pokud nechceš hned investovat do drahého softwaru. VMware je sice silnej a má spoustu funkcí, ale ceny jsou dost vysoký a spíš pro firmy. Hyper-V je celkem v pohodě, pokud jsi na Windows, ale můžeš mít problémy s kompatibilitou s některými Linuxovými distribucemi. Co se týče výkonu, tak Proxmox nebo VMware zvládají hodně, jen u VMware budeš potřebovat solidní hardware. Škálovatelnost je u všech těchto řešení dobrá, ale Proxmox to má fakt jednoduchý na přidávání nových VM. Takže pokud hledáš něco za rozumnou cenu a snadno použitelného, Proxmox by mohl být cesta. Ostatní jako VMware a Hyper-V mají svoje výhody a nevýhody, ale můžeš mít problém s cenou a licencemi.

146 slov
1.5 minut čtení
15. 7. 2024
Nikola Vaníčková

Takže, k virtualizaci serverů je toho hodně. Pokud jsi na začátku, tak bych doporučil se podívat na Proxmox. Je to open-source a má solidní webové rozhraní, což ti usnadní práci. Můžeš tam bez problémů provozovat jak Linux, tak Windows VM. Hyper-V je taky fajn, pokud jsi ve Windows prostředí, ale je to víc pro lidi, co už mají nějaké zkušenosti. VMware je silný, ale dost drahý a možná zbytečně komplikovaný pro začátečníka.

Výhoda open-source je jasná - žádné licenční poplatky a slušná podpora komunity. Ale u komerčních produktů jako VMware nebo Hyper-V dostaneš lepší technickou podporu a více funkcí. Když mluvíme o výkonu, tak to záleží na tvém hardware – většinou si ale s moderním serverem poradí všechny tyhle platformy.

Škálovatelnost je taky důležitá. Proxmox nabízí dobré možnosti pro přidání nových serverů do clusteru. U VMware a Hyper-V to jde taky, ale může být víc komplikované. Zkus si udělat nějaké testy s těmi softwarem nebo se podívej na online tutorialy. Určitě to pomůže pochopit, co ti bude nejvíc vyhovovat. Takže hodně štěstí a dej vědět, co sis vybral!

176 slov
1.8 minut čtení
2. 7. 2024
Jana Valentová
Serverovny.cz/Články/Otevřený vs. komerční software
Jak vybrat správný software pro svou serverovou infrastrukturuPrůvodce rozhodováním mezi otevřenými a komerčními nástroji pro serverové infrastruktury, zaměřený na potřeby a rozpočet.
1000 slov
10 minut čtení
6. 10. 2020
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky