Serverovny.cz/Fórum/Může otevřený software poškodit moji firmu?

Může otevřený software poškodit moji firmu?

Zajímá mě, jestli je otevřený software opravdu bezpečný pro použití v mé firmě. Slyšel jsem různé názory, někteří říkají, že je to skvělá volba, protože je to zdarma a flexibilní, ale jiní varují před riziky. Mám obavy, že použití open-source řešení by mohlo vést k problémům s bezpečností nebo stabilitou. Jaké jsou vaše zkušenosti s otevřeným softwarem? Měli jste někdy nějaké problémy, které by mohly poškodit vaši firmu? Mohlo by to mít vliv na ochranu dat nebo dokonce na důvěryhodnost firmy? A co třeba podpora – je lepší mít placenou službu, nebo se spolehnout na komunitu? Nechci, aby moje firma přišla o zákazníky nebo se dostala do problémů kvůli špatné volbě softwaru. Jaké alternativy máte pro otevřený software? Myslíte si, že byste měli raději investovat do komerčního řešení? Nechci se strachovat o možné útoky nebo ztrátu dat kvůli chybám v kódu. Budu vděčný za jakékoliv názory a rady od vás, kdo máte zkušenosti s touto problematikou!

156 slov
1.6 minut čtení
7. 12. 2024
Michaela Žáková

Otevřený software má svoje plusy i minusy. Je pravda, že je často zdarma a můžeš ho upravit podle svých potřeb, což je super. Ale na druhou stranu, bezpečnost může být problém. Když máš software od komunity, tak nevíš, kdo ho píše a jak dobre to dělá. Můžeš narazit na chyby nebo zranitelnosti, které by mohly ohrozit tvoje data.

Co se týká podpory, pokud nejsi technicky zdatný, může být lepší investovat do placeného software. Komunita ti může sice pomoci, ale když se něco posere, budeš mít těžší čas to vyřešit. Často slyším o firmách, co měly problémy s open-source řešením a pak musely rychle přejít na placené.

Takže pokud se bojíš o důvěryhodnost a ochranu dat, možná stojí za to zvážit komerční řešení. Na druhou stranu, pokud máš dobrý tým IT lidí, tak otevřený software může být fajn volba. Je to vyloženě o tom, jak moc jsi ochotný riskovat a kolik času a úsilí chceš do toho investovat.

156 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Ondřej Vacek

Otevřený software má svoje pro a proti. Na jednu stranu je zdarma, což je super, takže ušetříš prachy. Ale na druhou stranu, pokud nemáš někoho, kdo ti to spravuje, může to být problém. Bezpečnost je fakt důležitá, protože jakmile je něco open-source, může to využít i někdo špatný. Měl jsem pár zkušeností s různými nástroji a občas jsem narazil na bezpečnostní díry. Podpora je taky otázka – u placeného softwaru máš obvykle garantovanou pomoc, zatímco u open-source se spoleháš na komunitu a ta může být pomalá nebo vůbec nic neřešit.

Co se týká stability, můžeš mít super software, ale když ho nikdo neaktualizuje nebo ho používáš s jinými zastaralými nástroji, tak to může skončit průšvihem. Ztráta dat nebo problémy s důvěryhodností firmy jsou reálné obavy. Pokud máš citlivá data, raději bych šel do komerčního řešení, kde víš, co dostaneš a máš jistotu podpory. Ale nakonec záleží na tvých potřebách a tom, jak moc jsi ochoten riskovat.

155 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Matěj Bartoš
Serverovny.cz/Články/Otevřený vs. komerční software
Licenční podmínky: Otevřený vs. komerční software a jejich dopadyV tomto článku se podíváme na rozdíly mezi otevřeným a komerčním softwarem, jejich licenčními modely a jak ovlivňují provozování serverů. Zjistíte, co...
1000 slov
10 minut čtení
4. 7. 2023
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky