Serverovny.cz/Fórum/Jak nejlépe škálovat webovou aplikaci v AWS?

Jak nejlépe škálovat webovou aplikaci v AWS?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně škálování webových aplikací, a to konkrétně v prostředí AWS. V poslední době jsem se dostal do situace, kdy moje aplikace začala mít větší návštěvnost a já bych rád věděl, jakým způsobem ji nejlépe škálovat, aby fungovala bez problémů i při vyšším zatížení. Zajímá mě, jestli je lepší jít cestou horizontálního nebo vertikálního škálování? Jaké služby mi AWS nabízí pro automatizaci tohoto procesu? Slyšel jsem něco o Elastic Load Balancing a Auto Scaling, ale nejsem si jistý, jak to všechno správně nastavit. Mám také obavy, že by se mohlo stát, že pokud nebudu mít správně nastavenou škálovatelnost, tak moje aplikace bude padat nebo se výrazně zpomalí ve chvílích největšího provozu. Mohl by mi někdo z vás poradit, jaké jsou nejlepší praktiky pro škálování webové aplikace v AWS? Co je třeba mít na paměti při plánování architektury a jaké nástroje byste doporučili? Budu vděčný za jakékoli tipy nebo návody, které by mi pomohly lépe pochopit tento proces a udělat správná rozhodnutí. Díky moc!

167 slov
1.7 minut čtení
28. 6. 2023
Tereza Vrbová
Tereza Vrbová

Škálování webový aplikace v AWS je fakt důležitý a je dobrý se na to podívat z pár úhlů. Když máš větší návštěvnost, horizontální škálování je často lepší než vertikální. S tím se ti podaří přidat víc instancí, takže když jedno servery spadnou, ostatní to ustojí. Automatizace je klíčová – to znamená zapnout Auto Scaling a Elastic Load Balancing. Auto Scaling se postará o to, aby se instance přidávaly nebo ubíraly dle potřeby, což je super pro šetření nákladů. ELB zase rozloží zátěž mezi servery, takže nikdo není přetížený.

Je dobrý mít i nějakou CDN jako CloudFront, aby se statický obsah dostal k uživatelům rychleji. Určitě dávej pozor na monitorování – CloudWatch ti může pomoci sledovat výkon a reagovat na problémy dřív, než to začne ovlivňovat uživatele. A nezapomeň na databáze – RDS podporuje replikaci a škálování, což ti může pomoct udržet výkon i při vyšším zatížení. Takže shrnuto: horizontálně škálovat, použít Auto Scaling s ELB, monitorovat a myslet i na databáze. To by mělo pomoct udržet aplikaci v chodu během špiček.

171 slov
1.7 minut čtení
5. 12. 2024
Rudolf Mašek
Rudolf Mašek

Pokud chceš škálovat webovou aplikaci na AWS, doporučuji jít spíš cestou horizontálního škálování. To znamená přidávat víc instancí místo zvyšování výkonu jedné. Auto Scaling ti s tím hodně pomůže, protože automaticky přidává nebo odebírá instance podle zatížení. K tomu můžeš využít Elastic Load Balancing, který rozloží provoz mezi tyto instance, což zajistí, že se nezatěžuje jen jedna.

Důležité je mít správně nastavené metriky pro Auto Scaling – třeba CPU usage nebo request count. Také si dej pozor na databázi; můžeš použít Amazon RDS s read replicas pro rychlejší odpovědi. A nezapomeň na caching třeba s ElastiCache, což uleví serverům a zrychlí odezvu.

Při plánování architektury se zaměř na to, aby byla co nejvíc modulární a případně využij microservices, takže jednotlivé části aplikace budou nezávislé. Taky zvaž použití serverless technologií (jako AWS Lambda) pro určité funkce, což ti může ušetřit náklady a zjednodušit škálování.

V podstatě hlavně testuj a monitoruj; dobře nastavené CloudWatch alarmy ti pomůžou reagovat na problémy dřív, než se dostanou do kritické fáze.

165 slov
1.7 minut čtení
17. 1. 2025
Natálie Malíková
Natálie Malíková