Serverovny.cz/Fórum/Tipy na levné záložní řešení pro servery?

Tipy na levné záložní řešení pro servery?

Potřebuju poradit ohledně záložních řešení pro moje servery. Mám pár serverů, které využívám pro různé projekty, a občas mi dělá starosti, co by se stalo, kdyby nějaký server selhal nebo došlo k výpadku. Zatím jsem nic moc neřešil a spoléhal se na to, že všechno bude fungovat, ale je jasné, že bych měl mít nějaký plán B. Takže hledám něco, co by mi pomohlo mít zálohu bez toho, abych utratil majlant. Zajímalo by mě, jaké máte zkušenosti s levnými záložními řešeními. Myslíte, že by stačilo používat cloudové služby pro zálohování nebo raději nějaké fyzické zařízení? Jaké možnosti v rámci rozpočtu do 5000 Kč byste doporučili? Vím, že existují různé software a služby na automatizaci záloh, ale co třeba externí disky nebo NAS? Dává to smysl investovat do něčeho takového? A co třeba duplicity na různých místech? Jak se dá zajistit, aby se záloha dělala pravidelně a bez problémů? Budu rád za jakékoli tipy a zkušenosti. Díky předem!

157 slov
1.6 minut čtení
30. 10. 2022
Lucie Škodová

Tak hele, zálohování je fakt důležitý a máš pravdu, že se na to nemůžeš vykašlat. Když mluvíš o rozpočtu do 5000 Kč, tak bych šel spíš cestou kombinace. Externí disky jsou fajn – daj se sehnat s pořádným místem a obvykle to stojí kolem 1500-3000 Kč podle kapacity. Můžeš je používat na pravidelný zálohy dat z serverů. Akorát nezapomeň, že to musíš dělat pravidelně, třeba pomocí nějakého softwaru jako Acronis nebo EaseUS Todo Backup, co umí plánovat zálohy.

Pak je tu NAS – to už může být dražší, ale pokud se ti podaří najít nějaký levnější kousek (třeba Synology nebo QNAP), tak to může být dobrá investice na dlouho. Můžeš tam mít víc disků a využít RAID pro redundanci dat. Ale to už se ti možná vejde do rozpočtu hůř.

Cloud je taky možnost – Google Drive nebo Dropbox s placeným úložištěm. Hlavně si dej pozor na to, aby ses dostal k datům rychle, když něco spadne. Pokud chceš duplicity, tak by bylo dobrý mít zálohy i na externím disku a zároveň v cloudu.

Důležitý je mít nastavený automatický proces – takže si naplánuj, kdy se co zálohuje a zkontroluj, jestli ty zálohy vůbec fungujou. Občas je dobrý si ověřit, že jsi schopnej data obnovit. Takže klidně zkus pár různých přístupů a uvidíš, co ti sedí nejlíp.

216 slov
2.2 minut čtení
29. 8. 2024
Šárka Kříčková

Zálohování je fakt důležitý, to máš pravdu. Pokud nechceš utratit moc peněz, tak zkus třeba externí disky. Dneska se dají pořídit slušné disky s kapacitou kolem 2TB za pěknou cenu, a když k nim připojíš software na zálohy, jako je Acronis nebo EaseUS, máš poměrně dost solidní řešení. Zálohy si můžeš plánovat, aby se dělaly automaticky.

Pokud bys chtěl jít víc do NAS, tak to už bys mohl překročit rozpočet, ale i tady se dají najít levnější varianty. NAS ti umožní mít zálohy dostupné přes síť a případně i vzdáleně. Dobrý poměr cena/výkon.

Jestli se ti cloud líbí, tak taky není špatná volba. Například Google Drive nebo Dropbox mají zdarma nějakou kapacitu a za pár korun můžeš vzít víc místa.

Důležité je mít to nastavené tak, aby se to dělalo pravidelně a bez tvého zásahu – hodně programů umí naplánovat zálohy. A klidně můžeš mít zálohy na víc místech, to je dobrý nápad pro jistotu. Takže v zásadě: externí disk + software nebo NAS + cloud. Když to zkombinuješ, měl bys být v pohodě.

172 slov
1.7 minut čtení
28. 11. 2024
Daniel Vondra
Serverovny.cz/Články/Servery v cloudových řešeních
Vytváření záložních strategií pro cloudové servery: nejlepší praktikyObjevte klíčové aspekty vytváření efektivních záložních strategií pro cloudové servery a jak ochránit svá data před ztrátou.
1000 slov
10 minut čtení
30. 9. 2021
Tomáš Březina
Přečíst článek
Podobné otázky