Serverovny.cz/Fórum/Jak snížit teplotu v serverovně bez velkých investic?

Jak snížit teplotu v serverovně bez velkých investic?

Mám problém s přehříváním v naší serverovně. Vím, že správná teplota je klíčová pro správnou funkci serverů a hardwaru, ale nemám možnost investovat do drahých klimatizačních systémů nebo ventilátorů. Chtěl bych se proto zeptat, jestli někdo z vás má nějaké osvědčené tipy, jak efektivně snížit teplotu v serverovně bez velkých výdajů. Přemýšlel jsem o tom, jak důležité je mít dobré odvětrávání, ale nevím, jestli stačí otevřít okna nebo něco podobného. Mám také na mysli umístění serverů – je lepší je mít blízko stropu nebo spíš u podlahy? A co takové jednoduché triky jako umístění zrcadel nebo používání ventilátorů do domácnosti? Když jsem procházel internet, narazil jsem i na tipy ohledně údržby hardwaru, jako je pravidelné čištění prachových filtrů a větracích otvorů. Je to opravdu tak důležité? Zajímalo by mě také, jestli existují nějaké levné monitorovací systémy, které by mi pomohly sledovat teplotu a vlhkost v reálném čase. Cokoliv, co by mohlo pomoci udržet naše servery v bezpečnějším a chladnějším prostředí, by bylo skvělé. Díky za všechny rady a tipy!

169 slov
1.7 minut čtení
6. 10. 2020
David Dobeš

Tak hele, pár tipů na snížení teploty v serverovně bez velkých investic. Otevřít okna je fajn, ale záleží na venkovní teplotě, pokud je venku vedro, tak to moc nepomůže. Zkus mít servery co nejdál od zdrojů tepla, takže ideálně daleko od oken a radiátorů. Dobré odvětrávání je klíčový – zkontroluj, jestli nemáš nějaké překážky před ventilací. Můžeš zkusit umístit ventilátory tak, aby nasávaly chladnější vzduch zvenku a vyfukovaly teplejší vzduch ven. Zrcadla? No nevím, ale dobrý nápad prostě je udržovat servery čisté a pravidelně vyčistit prach – to dělá divy. A monitorovací systémy? Existují levné senzory, co se dají připojit k Wi-Fi a sledují teplotu a vlhkost v reálném čase, něco jako ty domácí chytré zařízení. Tak to zkus a snad se ti podaří teplotu srazit.

126 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Marie Vaňková

Pár tipů, co fungujou. Zkus se zaměřit na odvětrávání, otevření oken může pomoct, ale chce to mít i nějaký směr, aby vzduch cirkuloval. Jestli máš možnost, dej servery k podlaze, teplý vzduch stoupá nahoru. Zrcadla? To je spíš blbost, ale ventilátory klidně zapni – aspoň něco to rozhýbe. Nezapomínej na čištění, prach fakt brání dobrému chlazení. Měření teploty a vlhkosti? Existují levný čidla, co ti to pošlou na mobil nebo do PC. A sleduj to průběžně! To by mělo pomoct udržet servery v lepší kondici bez velkých nákladů.

88 slov
0.9 minut čtení
19. 1. 2025
Simona Rozsypalová
Serverovny.cz/Články/Chlazení serverů
Efektivní chlazení serverů: Jak optimalizovat teplotu ve vašem datovém centruPraktické tipy a techniky pro udržení ideální teploty v serverovnách, které zajistí dlouhou životnost hardware.
1000 slov
10 minut čtení
2. 9. 2020
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky