Serverovny.cz/Fórum/Jak mohu sledovat teplotu v serverovně pomocí jednoduchého softwaru?

Jak mohu sledovat teplotu v serverovně pomocí jednoduchého softwaru?

Zdravím všechny, rád bych se zeptal, jakým způsobem bych mohl efektivně sledovat teplotu v naší serverovně. Mám na mysli nějaký jednoduchý software, který by byl uživatelsky přívětivý a snadno nastavitelný. Vím, že teplotní monitoring je pro serverovou infrastrukturu nesmírně důležitý, aby se předešlo přehřátí a případnému poškození serverů. Zkoušel jsem několik aplikací, ale většinou mi přišly složité nebo drahé. Hledám něco, co by nemělo moc komplikované nastavení a ideálně by to mělo podporu pro různé senzory. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké možnosti pro mobilní zařízení, abych mohl mít přehled o teplotě i na cestách. Jaké softwarové řešení byste doporučili? A co je potřeba k tomu, abych to mohl spustit? Mám v plánu sledovat víc než jen teplotu – třeba i vlhkost vzduchu – tak se ptám, jestli tohle všechno ten software zvládá? Jaké jsou vaše zkušenosti a co byste mi mohli poradit? Děkuji za jakoukoliv radu!

148 slov
1.5 minut čtení
7. 11. 2024
Jakub Odehnal

Tak já doporučuju zkusit něco jako Open Hardware Monitor nebo Core Temp. Tyhle programy jsou docela jednoduchý na použití a umí sledovat teplotu i vlhkost, pokud máš vhodný senzory. Můžeš je spustit na Windows a hodně lidí si je chválí. K tomu vlastně stačí mít jen senzor, co umí komunikovat s tím softwarem, což bývá většinou USB nebo LAN zařízení.

Pokud chceš mít přehled i na mobilu, tak se mrkni na nějaké aplikace jako je Home Assistant, co umí propojit vícero různých senzorů a dá se k tomu napojit i mobilní appka pro sledování všeho z cesty. Je to trochu složitější na nastavení, ale pak to můžeš mít fakt pod kontrolou.

A jasně, pokud chceš sledovat víc než jen teplotu, u těchto řešení bys neměl mít problém. Jen si dej pozor na kompatibilitu senzorů, aby ti to všechno hezky fungovalo. Držím palce!

143 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Tomáš Kysela

Myslím, že bys mohl zkusit nějaké open-source řešení jako třeba Zabbix nebo Nagios. Tyhle programy jsou sice trošku složitější na nastavení, ale pak jsou dost flexibilní a můžeš si tam přidat i sledování vlhkosti, pokud máš správné senzory. Pokud hledáš něco jednoduššího, tak třeba Home Assistant by mohl být dobrá volba. Podporuje spoustu různých senzorů a má mobilní aplikaci, takže můžeš sledovat teplotu odkudkoliv. Co se týče senzorů, tak ty musíš mít, obvykle se používají DHT11 nebo DHT22 pro teplotu a vlhkost. Takže si to vyzkoušej a uvidíš, co ti víc vyhovuje.

92 slov
0.9 minut čtení
19. 1. 2025
Pavel Khýr
Serverovny.cz/Články/Chlazení serverů
Monitorování teploty v serverovně: Nástroje a techniky pro automatizaci chlazeníZajímavý a praktický článek o tom, jak efektivně monitorovat teplotu v serverovně a jaké technologie a nástroje využít pro automatizaci chlazení.
1000 slov
10 minut čtení
19. 7. 2023
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky