Kdy začít s virtualizací na serverech?
Zajímalo by mě, kdy je vlastně ten nejlepší čas začít používat virtualizaci na našich serverech? Máme teď pár fyzických serverů a přemýšlíme, jestli bychom neměli přejít na virtualizaci, ale nejsem si jistý, jestli už je to pro nás ta pravá chvíle. Mám pocit, že virtualizace by nám mohla hodně usnadnit práci, ale zároveň se bojím, že bychom mohli udělat chybu s nasazením nebo efektivností. Jaké jsou hlavní signály, které naznačují, že je čas na virtualizaci? Třeba když máme málo místa na servery nebo když se nám často lámou nějaké služby? A co údržba a aktualizace? Je to s virtualizovanými servery složitější nebo spíš jednodušší? Zajímalo by mě také, jestli se vyplatí investovat do virtualizačních nástrojů hned teď, nebo se máme nejdřív zamyslet nad jinými aspekty naší infrastruktury. Mělo by nás zajímat i to, jaký typ virtualizace zvolit – zda bare metal nebo nějakou jinou variantu. Také bych chtěl vědět, jaké konkrétní výhody nám může virtualizace přinést v dlouhodobém horizontu. Je lepší začít s něčím menším a postupně přecházet na komplexní řešení, nebo je lepší udělat skok a investovat do robustního systému hned ze začátku? Jaké jsou vaše zkušenosti a rady ohledně tohoto tématu?