Jaký je rozdíl mezi virtualizací a kontejnerizací?
Zdravím všechny, rád bych se zeptal na něco, co mi vrtá hlavou už delší dobu. Vím, že virtualizace a kontejnerizace jsou dvě důležité technologie, které se používají v oblasti serverů a IT infrastruktur, ale pořád si nejsem úplně jistý, jaký je mezi nimi přesně rozdíl. Když se mluví o virtualizaci, tak si představím, že na jednom fyzickém serveru běží víc virtuálních strojů, každý s vlastním operačním systémem. To zní fajn, protože to umožňuje efektivně využít hardware a zlepšit jeho využitelnost. Ale co ta kontejnerizace? Slyšel jsem, že kontejnery jsou lehčí a rychlejší než virtuální stroje, ale jak to vlastně funguje? Jaké jsou výhody a nevýhody každého přístupu? Kdy se vyplatí použít virtualizaci a kdy raději kontejnery? A jak to ovlivňuje správu a nasazení aplikací? Přemýšlím o tom, že bych třeba chtěl vytvořit nějaké testovací prostředí pro vývoj aplikací, tak by mě zajímalo, co by pro mě bylo lepší volbou. Pokud máte někdo zkušenosti nebo znalosti o tomhle tématu, budu moc rád za jakoukoli radu nebo vysvětlení! Díky!