Serverovny.cz/Fórum/Kolik RAM potřebuji pro herní server s 50 hráči?

Kolik RAM potřebuji pro herní server s 50 hráči?

V poslední době se hodně zajímám o to, jak postavit vlastní herní server, a to nejen pro pár kamarádů, ale rovnou pro 50 hráčů. Vím, že je toho hodně, co je potřeba zvážit, jako je procesor, síťový příkon a další technické parametry, ale jedna z věcí, která mě opravdu zajímá, je kolik RAM bych měl mít. Je mi jasné, že kvalitní RAM je klíčová pro plynulý výkon serveru a chci se ujistit, že nezklameme naše hráče. Takže kolik RAM bych měl mít na herní server s 50 hráči? A je pravda, že pokud mám více RAM, tak se zlepší latence a celkový zážitek ze hry? Měl jsem v plánu mít alespoň 16 GB, ale slyšel jsem názory, že některé hry mohou potřebovat více. Vím, že třeba Minecraft nebo jiné sandboxové hry si berou docela dost paměti. Jak moc záleží na tom, jaké hry budou na serveru běžet? Měli bychom mít nějakou rezervu v RAM nebo stačí přesně tolik, kolik potřebujeme? A jaký je vliv na výkon serveru při různých počtech hráčů? Byl bych rád za jakékoli tipy a rady od lidí, kteří mají zkušenosti s nastavováním herních serverů. Díky!

189 slov
1.9 minut čtení
21. 5. 2022
Eduard Dubský

Takže, pokud plánuješ herní server pro 50 hráčů, tak těch 16 GB RAM je takový základ. Ale jak říkáš, záleží na hře, co tam poběží. Například Minecraft může klidně potřebovat víc než 16 GB, zvlášť když máš nějaké modifikace nebo pluginy. Obecně platí, že čím víc RAM máš, tím líp to zvládneš v zátěži a latence by měla být nižší.

Pokud chceš mít nějakou rezervu, tak bych doporučil jít alespoň na 32 GB, zejména pokud plánuješ různé mody nebo větší mapy. Je dobrý mít prostor na další hráče nebo na případné zpomalení serveru při návalech. Taky nezapomeň na kvalitní CPU a rychlý internet, to je taky důležitý pro plynulost hry. Takže shrnutí - 16 GB je minimum, ale když dáš víc, bude to lepší a bez stresu.

127 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Elena Malíková

Takže, když chceš rozjet server pro 50 hráčů, 16 GB RAM by mělo být nějaké minimum. U her jako Minecraft je to fakt důležitý, protože tyhle hry hodně paměti žerou. Můžeš mít štěstí a běží ti to na té 16 GB, ale pokud plánuješ modifikace nebo více pluginů, tak bych šel radši na 32 GB. Díky tomu budeš mít víc prostoru pro hráče a i pro všechny ty další věci, co server dělá.

Latence může být ovlivněná nejen RAM, ale i procesorem a internetovým připojením. Ale víc RAM ti určitě pomůže udržet server plynulejší, zvlášť když se to začne zaplňovat. A jo, je dobrý mít nějakou rezervu – lépe víc než míň, protože nevíš, kdy ti tam může vlítnout nějaký lag nebo zátěž.

Nezapomínej taky na další faktory jako CPU a síť. To všechno hraje roli v tom, jak server poběží. Takže zhodnoť i ten zbytek techniky a buď připraven na to, že se to může měnit podle toho, jak si s hráči otestujete zatížení.

164 slov
1.6 minut čtení
19. 1. 2025
Jindřich Holub
Serverovny.cz/Články/Servery pro herní aplikace
Optimální konfigurace serverů pro hostování herních serverůNávod na výběr a nastavení serverů pro různé typy herních aplikací, zaměřený na výkon a stabilitu, s důrazem na SEO optimalizaci.
1000 slov
10 minut čtení
1. 10. 2021
Markéta Hájková
Přečíst článek
Podobné otázky