Serverovny.cz/Fórum/Kdy zvolit NAS a kdy SAN?

Kdy zvolit NAS a kdy SAN?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně výběru mezi NAS a SAN. Slyšel jsem, že oba systémy mají své výhody, ale nejsem si úplně jistý, kdy zvolit jeden místo druhého. Mám menší firmu a potřebujeme řešení pro sdílení dat, ale také pro zálohování a možná i virtualizaci. Jaké faktory bych měl brát v úvahu, když se rozhoduju mezi NAS a SAN? Zatím se spíš orientuji na NAS, protože je to prý jednodušší na nastavení a použití. Je pravda, že NAS je lepší pro malé kanceláře a práce s multimédii? Ale co SAN? Prý je to výborné pro větší organizace s potřebou vysoké dostupnosti a výkonu? Jak to tedy je s těmi protokoly? Četl jsem něco o iSCSI a NFS, ale nejsem si jistý, co přesně to znamená pro moje rozhodnutí. A co ceny? Je NAS vždy levnější než SAN, nebo existují nějaké výjimky? Rád bych slyšel vaše názory, zkušenosti a rady. Děkuji!

150 slov
1.5 minut čtení
8. 3. 2021
Kristýna Hamplová

Takže, jestli zvažuješ NAS nebo SAN, tady je pár věcí k zamyšlení. NAS je fakt super pro menší firmy. Je to jako síťový disk, co se snadno nastaví, ideální na sdílení souborů a zálohování. Můžeš to používat na multimédia, streamování a tak. Pro virtualizaci to taky jde, ale nebudeš mít takový výkon jako u SAN.

SAN je naopak víc pro velký firmy. Je to složitější a dražší, ale máš tam mnohem víc výkonu a vyšší dostupnost dat. Takže pokud plánuješ mít spoustu virtuálních strojů a potřebuješ rychlý přístup k datům, SAN bude lepší volba.

Co se týče protokolů, NAS většinou používá NFS nebo SMB pro sdílení souborů. SAN většinou iSCSI nebo Fibre Channel a to je pro ty rychlý přístupy. Co se cen týče, ano, většinou je NAS levnější, ale když to vezmeš s výkonem a rozšiřitelností v úvahu, tak můžeš v některých případech skončit s dražším SAN.

Takže pokud jsi menší firma a nepotřebuješ mega výkon ani komplexní řešení, klidně jdi do NAS. Ale jestli plánuješ růst a chceš něco robustnějšího s virtualizací, může být SAN lepší, i když dražší.

178 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2025
Zdeňka Prchalová

Když to shrnu, NAS (Network Attached Storage) je ideální pro menší firmy nebo kanceláře, kde chceš hlavně sdílet soubory a mít jednoduchou zálohu. Je to jako domácí úložiště, co se snadno nastavuje a používá. Můžeš ho použít na multimédia, sdílení dat mezi uživateli atd. Protokoly jako NFS nebo SMB jsou fajn pro běžné sdílení souborů.

Na druhou stranu SAN (Storage Area Network) je spíš pro větší firmy, kde potřebuješ vysoký výkon a dostupnost. Používá iSCSI nebo Fibre Channel a to je komplexnější, ale zase ti to dá víc možností pro virtualizaci a tak. Takže pokud plánuješ něco velkého s virtualizací, SAN by mohl být lepší, ale počítej s většími náklady.

Cenově – NAS bývá levnější, ale když chceš nějaký robustní NAS s dobrými parametry, tak se cena může šplhat. Takže zvaž, co opravdu potřebuješ a kolik jsi ochotný do toho investovat.

139 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Zdeněk Zlámal
Serverovny.cz/Články/Storage řešení
Porovnání NAS a SAN systémů: Kdy zvolit které řešení?Detailní analýza dvou nejpopulárnějších typů úložišť – NAS a SAN – a jejich optimální využití v různých scénářích.
1000 slov
10 minut čtení
6. 7. 2020
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky