Serverovny.cz/Fórum/Jak zjistit, kolik úložného prostoru potřebuji pro svou aplikaci?

Jak zjistit, kolik úložného prostoru potřebuji pro svou aplikaci?

Chtěl bych se zeptat, jak přesně zjistit, kolik úložného prostoru budu potřebovat pro svou aplikaci. Mám na mysli, že plánuju vyvíjet něco, co by mohlo využívat databáze, uživatelské profily a možná i nějaké mediální soubory, jako jsou obrázky nebo videa. Zajímalo by mě, jestli existují nějaké obecné zásady nebo kalkulačky, které by mi pomohly odhadnout velikost úložiště. Jak se vlastně počítají datové nároky aplikace? Mám začít s nějakým minimálním prostorem a pak se přizpůsobit, nebo se snažit odhadnout potřebné místo už na začátku? Co třeba zohlednění budoucího růstu aplikace? Jak moc by měl hrát roli faktor škálovatelnosti při rozhodování o kapacitě úložiště? A co když moje aplikace začne lákat více uživatelů, než jsem očekával a míra růstu bude rychlejší, než jsem plánoval? Jak se s těmito potenciálními problémy dá vypořádat? Jakou roli hrají cloudové služby v určení úložného prostoru? Je lepší mít prostor v cloudu nebo na vlastním serveru? A co zálohy – jak to všechno ovlivňuje celkovou potřebu úložného prostoru aplikace? Jak bych měl přistupovat k otázce optimalizace prostoru tak, aby nedocházelo k plýtvání místem? To jsou všechny otázky, které mi běží hlavou a rád bych znal názory a zkušenosti ostatních. Děkuji.

193 slov
1.9 minut čtení
7. 3. 2024
Tereza Tvrdíková

Tak hele, tohle je celkem složitý. Nejlepší je začít tím, co plánuješ mít v aplikaci. Když budeš mít databázi, tak si spočítej, kolik uživatelských profilů očekáváš a kolik dat na každý profil. Zkus odhadnout velikost těch mediálních souborů, co chceš ukládat – obrázky a videa můžou zabrat hromadu místa. Obecně se doporučuje mít nějakou rezervu, protože nikdy nevíš, jak rychle ti poroste počet uživatelů.

Když přemýšlíš o úložném prostoru, zohledni i zálohy, což může klidně zdvojnásobit tvoje potřeby. Cloud je fajn, protože většina poskytovatelů ti umožňuje snadno škálovat podle toho, jak rosteš, takže se s tím dá hrozně dobře pracovat – oproti vlastnímu serveru, kde bys musel nakupovat nový hardware.

Jako tip – zkus začít s malým prostorem a postupně přizpůsobovat podle toho, jak aplikace poroste. A optimalizuj data – zbav se nepotřebných souborů a pravidelně kontroluj, co bys mohl smazat nebo archivovat. Takže jo, plánuj, ale buď připravenej na změny.

151 slov
1.5 minut čtení
8. 12. 2024
Denisa Sládková

Takže, abys zjistil, kolik úložného prostoru potřebuješ, měl bys začít odhadem na základě toho, co plánuješ. Zvaž, kolik uživatelských profilů chceš mít - dejme tomu 1 GB na 1000 profilů, když každé má nějaké info a obrázek. Pak přidej velikost databáze – určitě si to naplánuj s ohledem na to, jak moc dat budeš ukládat. Potom jsou tu ty mediální soubory, jako obrázky a videa – ty můžou zabrat hodně místa, takže si spočítej průměrnou velikost těch souborů a vynásob počet uživatelů nebo příspěvků.

S budoucím růstem - radši si dej trochu rezervy. Je lepší mít víc místa, než abys pak musel honem přecházet na větší server. Cloud je fajn, protože ti umožní škálovat podle potřeby; nemusíš myslet na fyzické servery, což je výhoda. Zálohy ti taky zaberou místo, takže je potřeba to mít na paměti – naplánuj si to tak, aby ses dostal na rozumnou kapacitu.

Optimalizace prostoru? Ukládej jen to, co potřebuješ a snaž se komprimovat obrázky nebo videa. Nenechávej tam zbytečný data a pravidelně si projížděj úložiště.

V zásadě: počítej s tím, co máš teď, a pak si dej nějakou rezervu pro budoucnost. A cloud je určitě cesta pro flexibilitu.

190 slov
1.9 minut čtení
17. 12. 2024
Josef Vítek
Serverovny.cz/Články/Storage řešení
Jak správně dimenzovat úložiště pro cloudové aplikace?Průvodce pro výběr a nastavení úložišť při nasazení cloudových služeb, s tipy a radami jak optimalizovat výkon a náklady.
1000 slov
10 minut čtení
16. 11. 2023
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky