Serverovny.cz/Fórum/Co je nejlepší software pro monitorování zatížení serveru?

Co je nejlepší software pro monitorování zatížení serveru?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jaký software doporučujete pro monitorování zatížení serveru. Mám na starosti několik serverů a občas mám pocit, že nevím, jak se jim daří, a jestli se náhodou něco nezadrhává. Hledám něco, co by mi pomohlo sledovat využití CPU, paměti, diskového prostoru a síťového zatížení. Samozřejmě bych rád, aby to bylo uživatelsky přívětivé a ideálně zdarma nebo s rozumnou cenou. Vím, že existuje spousta různých nástrojů od jednoduchých po složité, ale nevím, který z nich je opravdu nejlepší pro moje potřeby. Může mi někdo poradit? Zároveň by mě zajímalo, jestli existují nějaké tipy na to, co sledovat a jak reagovat v případě vysokého zatížení. Děkuji moc za všechny rady!

113 slov
1.1 minut čtení
1. 5. 2024
Martina Netolická

Zkus se podívat na nějaké populární nástroje jako je Zabbix nebo Nagios. Oba jsou zdarma a mají dost funkcí na sledování CPU, paměti, disku a sítě. Zabbix je prý víc uživatelsky přívětivý, zatímco Nagios je hodně flexibilní, ale může být složitější na nastavení. Pokud hledáš něco jednoduššího, tak třeba Grafana s Prometheus je super kombinace pro vizualizaci dat a monitorování v reálném čase. Můžeš si nastavit upozornění, když se něco děje. Co se týče toho, co sledovat, tak sleduj vytížení CPU a RAM, I/O operace na disku a síťovou propustnost. A když začneš vidět vysoké zatížení, tak hned zkontroluj běžící procesy a zjisti, co to způsobuje. Můžeš třeba optimalizovat některé služby nebo přidat další zdroje. Držím palce!

117 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Matěj Kočí

Pro monitorování serverů bych doporučil zkusit Zabbix nebo Nagios. Oba jsou zdarma a dost populární. Zabbix je fajn, protože má pěkný webový interface a dá se snadno nastavit pro sledování CPU, RAM, disku a sítě. Nagios je starší, ale hodně robustní, ideální pro alerty a přehledy. Pokud hledáš něco jednoduššího, tak třeba Netdata nebo Prometheus s Grafanou. Netdata je super pro real-time monitoring a snadno se instaluje. Co se týče tipů na sledování, určitě si nastav upozornění na vysoké využití CPU nebo paměti, to často znamená, že něco není v pořádku. Důležitý je taky diskovej prostor, když dojde místo, server to může zpomalit. Takže to hlídej. Držím palce!

108 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Vladimíra Kopecká
Serverovny.cz/Články/Dohled a monitorování
Efektivní nástroje pro sledování výkonu serverůObjevte nejlepší nástroje pro monitorování výkonu a zdraví serverů, které vám pomohou zajistit optimální provoz vaší infrastruktury. Tento článek přin...
1000 slov
10 minut čtení
1. 4. 2024
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky