Co je lepší pro monitorování serverů, cloud nebo on-premise řešení?
Zajímá mě, co je vlastně lepší, když se bavíme o monitorování serverů. Já mám doma svůj vlastní server a přemýšlím, jestli by nebylo fajn přejít na nějaké cloudové řešení. Na jednu stranu slyším, že cloud nabízí spoustu výhod, jako je snadná škálovatelnost a dostupnost odkudkoliv. Navíc se člověk nemusí starat o hardware a všechny ty technické věci, co s tím souvisejí. Ale na druhou stranu, mám pocit, že když mám server u sebe doma, mám nad ním plnou kontrolu a můžu si ho přizpůsobit přesně podle svých potřeb. Takže jsem trochu zmatený. Co si o tom myslíte? Které řešení je bezpečnější? Není cloud víc náchylný k výpadkům nebo kybernetickým útokům? A jak to vlastně vypadá z pohledu nákladů – není cloud v dlouhodobém horizontu dražší než mít vlastní server? Měl bych se obávat o soukromí a ochranu dat, když bych využíval cloud? Taky mě zajímá, jak to je s integrací různých nástrojů a technologií v obou případech. Mám pocit, že je toho hrozně moc na přemýšlení a chtěl bych slyšet názory od lidí, kteří už mají nějaké zkušenosti. Jaké jsou vaše doporučení pro začínající administrátory? Je lepší jít cestou cloudu pro flexibilitu nebo zůstat u on-premise řešení pro větší kontrolu? Co si myslíte?