Jak mohu zrychlit moje SQL dotazy bez velkých změn v kódu?
Mám takový problém. Pracujeme na projektu, který se neustále rozrůstá a s tím samozřejmě roste i objem dat, se kterými musíme pracovat. Zjistil jsem, že některé naše SQL dotazy začínají být pomalé a to nás dost zpomaluje v celkovém chodu aplikace. Chtěl bych se zeptat, zda existují nějaké osvědčené metody nebo triky, jak zrychlit tyto dotazy, aniž bych musel provádět rozsáhlé změny v našem kódu. Vím, že optimalizace může zahrnovat věci jako přidání indexů nebo změnu struktury databáze, ale já bych rád našel řešení, které by bylo méně invazivní. Přemýšlel jsem o věcech jako optimalizace použití JOINů, použití subdotazů nebo třeba použití agregací. Také mě zajímá, jestli je dobré zkontrolovat plány vykonávání dotazů nebo něco podobného. Jak na to? Je tu někdo, kdo si tím prošel a má nějaké tipy? Jaké jsou nejčastější chyby, kterých se lidé dopouštějí při psaní SQL dotazů, které mohou vést k jejich zpomalení? A co třeba caching - může mi to pomoct? Jaké další techniky mohu použít pro urychlení mých SQL dotazů bez toho, abych musel zásadně měnit kód? Děkuji za jakoukoli radu.