Serverovny.cz/Fórum/Jak správně nastavit CI/CD pro Node.js backend?

Jak správně nastavit CI/CD pro Node.js backend?

Zdravím všechny, potřeboval bych poradit ohledně nastavení CI/CD pro svůj Node.js backend projekt. Jsem v tomhle tématu ještě docela nováček a mám pár otázek, které mě trápí. Začínám si uvědomovat, jak důležité je mít automatizované nasazení a testování, ale nějak se mi nedaří se do toho pořádně dostat. Jaké nástroje byste doporučili pro kontinuální integraci a nasazení? Slyšel jsem o GitHub Actions, Travis CI a Jenkins, ale nejsem si jistý, který z nich by byl pro můj projekt nejlepší. Měl bych se zaměřit na nějakou konkrétní platformu nebo je lepší volit podle potřeb projektu? A co vůbec zahrnout do procesu? Jaké testy bych měl spouštět před nasazením? Je lepší mít vše na jednom serveru nebo rozdělit jednotlivé části na různé servery? Také nevím, jak správně nakonfigurovat pipeline, aby se mi to celé hezky spojilo a fungovalo to tak, jak má. Vím, že je důležité mít i správné úložiště pro artefakty a tak dále, ale to už mi přijde jako úplná věda. Omlouvám se, jestli je to moc otázek najednou, ale rád bych byl schopen nastavit CI/CD proces pro svůj Node.js backend co nejefektivněji. Předem díky za všechny rady a tipy!

190 slov
1.9 minut čtení
3. 1. 2023
Jindřich Jonáš

Tak hele, pokud začínáš s CI/CD, můžeš zkusit GitHub Actions, je to dost jednoduchý a dobře se integruje s GitHubem. Můžeš si tam nastavit workflow, co se spustí při push nebo pull requestu. Travis CI je taky fajn, ale u GitHub Actions máš víc flexibility a neomezuje tě tolik. Jenkins je super pro větší projekty, ale může být komplikovanější na nastavení.

Co se testů týče, určitě bys měl mít nějaké unit testy a integrační testy, klidně i end-to-end testy pokud máš frontend. Můžeš použít Jest nebo Mocha na testování Node.js aplikace. Důležité je mít pokrytí co nejvíc kódu před nasazením.

K serverům - záleží na velikosti projektu a zátěži. Na začátek stačí jeden server, ale pokud plánuješ škálování, tak můžeš rozdělit frontend a backend. Dobře si promysli, jak bude vypadat tvá pipeline. Měl bys mít kroky jako instalace závislostí, spuštění testů a pak nasazení na server. Artefakty ukládej na cloud (např. S3), pokud potřebuješ.

V podstatě začni jednoduše, nastav základní workflow s testováním a nasazením a pak to můžeš postupně vylepšovat.

169 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
Adéla Řezníková

S CI/CD pro Node.js to chce fakt začít pomalu. GitHub Actions je super pro začátečníky, protože se to snaží být co nejjednodušší a navíc to máš rovnou v GitHubu, což šetří čas. Travis CI je taky fajn, ale můžeš narazit na nějaké limity, pokud máš větší projekt. Jenkins je skvělý, ale nastavování může být složitější, takže pokud nemáš moc zkušeností, tak bych do něj nešel hned.

Jasně, co zahrnout do procesu? Určitě bys měl mít unit testy a nějaké integrace, aby jsi věděl, že vše funguje jak má. Možná i linting předtím, než to nasadíš. Můžeš použít Jest nebo Mocha na testy – podle toho, co ti víc vyhovuje.

Ohledně serverů – jestli to můžeš rozdělit na více serverů (např. databáze přes jiný server), tak to bude mít lepší výkon a škálovatelnost, ale pro menší projekty klidně můžeš začít na jednom serveru a pak se uvidí.

Pipeline bys měl nastavit tak, aby se při každém pushi spouštěly testy a až pak nasazení. K tomu si můžeš udělat skript v package.json nebo přímo v GitHub Actions.

A artefakty? To už záleží na tom, co plánuješ. Můžeš třeba použít AWS S3 pro ukládání buildů nebo Docker registry, pokud jedeš s kontejnery.

Zkrátka začni jednoduše, zkoušej a podle potřeby to pak upravuj.

206 slov
2.1 minut čtení
19. 1. 2025
Aleš Soukup
Serverovny.cz/Články/Backend technologie
Nastavení CI/CD pro automatizaci nasazení: Praktický průvodce pro váš backendObjevte, jak implementovat kontinuální integraci a kontinuální dodávku (CI/CD) ve svém backendovém procesu. Tento článek je ideálním průvodcem pro výv...
1000 slov
10 minut čtení
7. 4. 2022
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky