Mění volba jazyka něco na výkonu serveru?
Zajímalo by mě, jak moc je důležité, jaký jazyk použiju pro vývoj aplikací na serveru, když jde o výkon. Dávno jsem slyšel, že některé jazyky jsou rychlejší než jiné, ale co to přesně znamená v praxi? Může volba mezi jazykem jako je Python a jazykem jako je Java opravdu ovlivnit to, jak rychle server zpracovává požadavky? Co všechno se vlastně skrývá pod tímto pojmem "výkon serveru" a jakým způsobem se dá porovnávat rychlost různých jazyků? Napadá mě taky, jestli je třeba se zaměřit i na optimalizaci kódu v daném jazyce, nebo jestli stačí vybrat ten správný jazyk a všechno už funguje samo. Jak moc hrají roli další faktory, jako třeba frameworky, knihovny nebo třeba nastavení serveru? A co třeba provozování aplikace ve více vláknech – může to mít vliv na to, jak dobře se jazyk chová pod zátěží? Rád bych slyšel názory ostatních na to, jestli je lepší investovat čas do učení "rychlejšího" jazyka, nebo jestli jsou i jiné faktory, které jsou důležitější pro celkový výkon serveru. Díky za vaše názory!