Serverovny.cz/Fórum/Jaké nástroje doporučujete pro sledování výkonu serverů?

Jaké nástroje doporučujete pro sledování výkonu serverů?

Když se člověk rozhodne spravovat servery, brzy si uvědomí, že sledování jejich výkonu je klíčové, aby všechno fungovalo jak má. Jenže jaké nástroje vlastně použít? Existuje tolik různých programů a aplikací, že je někdy těžké se v tom vyznat. Co třeba sledování zatížení procesoru, paměti nebo diskového prostoru? Jak si udržet přehled o tom, co se na serveru děje? Je dobré mít nějaké upozornění na případné problémy, které by mohly ovlivnit provoz? Jaké metriky jsou důležité sledovat? Myslíte, že jsou některé nástroje lepší pro určité typy serverů než jiné? A co open source řešení versus placené nástroje? Kdo má s čím zkušenosti a co by doporučil? Vím, že existují různé možnosti jako Zabbix, Nagios nebo Grafana, ale co vy? Jaká řešení vám fungují nejlépe v praxi? Rád bych znal názory a tipy od těch, kteří už nějakou dobu sledují výkon svých serverů a mají osvědčené metody. Děkuji za každou radu!

150 slov
1.5 minut čtení
3. 11. 2024
Jitka Doleželová

Sledování výkonu serverů je fakt důležitý, to je jasný. Já používám Zabbix, protože je dost flexibilní a má super možnosti notifikací, což je fakt užitečný. Můžeš sledovat CPU, RAM, disk a spoustu dalších metrik. Navíc se dá snadno nastavit upozornění, když něco nejde jak má. Pak jsem zkoušel i Grafanu na vizualizaci dat, ta vypadá fakt dobře a dá se napojit na různé datasety.

Pokud jde o open source versus placené nástroje, já osobně preferuju open source řešení, protože to má víc možností a není to tak drahý. Ale samozřejmě placený nástroje jako Datadog nebo New Relic můžou mít lepší podporu a funkce pro specifické potřeby.

Celkově bych doporučil si vybrat nástroj podle toho, co přesně potřebuješ sledovat a kolik času jsi ochotnej do toho investovat. Nezapomeň na monitoring sítě a aplikací, to může taky hodně pomoct. Vždycky záleží na tom, jaký servery máš a co všechno chceš pokrýt.

149 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Adam Kubík

Takže pokud jde o sledování výkonu serverů, já bych asi doporučil začít s něčím jako Zabbix nebo Prometheus. Oba jsou docela silné nástroje a mají hodně možností. Zabbix je super pro monitoring v reálném čase a umí ti posílat upozornění, když něco není v pořádku – to se hodí. Prometheus je zase skvělý na sledování metrik a má dobrou integraci s Grafanou, což je další nástroj, co mě baví, protože ti umožní vizualizovat data hezky přehledně. Snažím se sledovat hlavně CPU, RAM a diskový prostor, ale nezapomínám ani na síťový provoz. Když používáš placené nástroje, jako třeba Datadog nebo New Relic, můžeš mít víc funkcí jako APM monitoring, ale za to zaplatíš. Já osobně preferuju open source řešení, protože si s tím můžeš víc pohrát a máš větší kontrolu. Každopádně nezapomeň na pravidelnou údržbu a aktualizace monitorovacích nástrojů – jinak ti to může přestat fungovat tak, jak má.

148 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Jaroslava Kašparová
Serverovny.cz/Články/DevOps příprava
Nejlepší nástroje pro sledování výkonu serverů v prostředí DevOpsPřehled nejúčinnějších nástrojů na monitorování serverů, které zjednoduší práci týmů DevOps a zvýší efektivitu správy IT infrastruktury.
1000 slov
10 minut čtení
2. 1. 2024
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky