Proč bych měl zvolit SQL databázi místo NoSQL?
Rád bych se zeptal, proč bych měl při výběru databáze preferovat SQL databázi před NoSQL? Vím, že každá z těchto technologií má své výhody a nevýhody, ale když se podívám na různé projekty a aplikace, většina z nich používá SQL. Je to jen o tradici a stabilitě nebo mají SQL databáze nějaké konkrétní technické výhody, které je činí lepšími pro určité scénáře? V čem jsou například silnější, co se týče strukturovaných dat a relací? Zajímá mě také, jak to ovlivňuje výkon a škálovatelnost. Myslím, že důležitý je také faktor správy dat a integrita. Jak moc se liší způsob, jakým SQL zachází s transakcemi ve srovnání s NoSQL? A co výkon při dotazování na velké objemy dat? Mám obavy, že NoSQL je příliš flexibilní a může vést k problémům s konzistencí dat. Existují nějaké situace, kdy by SQL databázové řešení mohlo být jednoznačně lepší volbou než NoSQL? Chtěl bych slyšet názory lidí, kteří mají zkušenosti s oběma typy databází a mohou mi objasnit, proč by SQL mohlo být tou správnou cestou v mém případě. Jaké jsou hlavní důvody pro výběr SQL? Jaké konkrétní aplikace nebo scénáře byste doporučili pro použití SQL místo NoSQL?