Kterou databázi zvolit pro nový projekt: SQL nebo NoSQL?
Jsem na začátku vývoje nového projektu a teď mě trápí otázka, kterou databázi bych měl vybrat. Mám na mysli klasickou SQL databázi, jako je MySQL nebo PostgreSQL, nebo bych měl zvážit nějakou NoSQL alternativu, třeba MongoDB nebo Cassandra? Vím, že SQL databáze jsou skvělé pro strukturovaná data a že mají silnou podporu pro transakce, ale zároveň jsem slyšel, že NoSQL databáze jsou flexibilnější a lépe se hodí pro práci s velkými objemy dat nebo nestrukturovanými daty. Co se týče mého projektu, bude zahrnovat různé typy dat a možná i škálování v budoucnu, takže si nejsem úplně jistý, co je nejlepší volba. Jaké jsou vlastně klíčové rozdíly mezi SQL a NoSQL? Jaké jsou výhody a nevýhody každého přístupu? Měl byste doporučit nějakou konkrétní databázi pro projekty zaměřené na rychlost a flexibilitu? A co výkon – která z těchto možností zvládne lépe vysokou zátěž? Zajímalo by mě také, jak to vypadá s komunitní podporou a dostupností zdrojů pro učení se. Může mi někdo poradit, jak se rozhodnout mezi těmito dvěma přístupy? Jaké faktory bych měl vzít v úvahu při svém rozhodování? Díky za jakoukoli radu!