Serverovny.cz/Fórum/Serverless vs Tradiční servery - Co zvolit?

Serverless vs Tradiční servery - Co zvolit?

Zvažuju, jestli se pustit do serverless architektury nebo spíš zůstat u tradičních serverů. Chápu, že serverless je teď v kurzu a přináší spoustu výhod, jako automatické škálování a platby jen za vykonanou práci. Ale na druhou stranu se mi nelíbí, že bych nemusel mít úplnou kontrolu nad prostředím. Jaké máte zkušenosti s oběma přístupy? Kdy je serverless opravdu výhodný a kdy je lepší mít vlastní tradiční servery? A co bezpečnost? Mám pocit, že u serverless může být větší riziko, ale možná se pletu. Jak to vidíte vy? A jak je to s migrací stávajících projektů na serverless? Je to náročné? Poraďte mi, co se vyplatí víc pro malé projekty a co pro větší aplikace. Dík za vaše názory!

118 slov
1.2 minut čtení
15. 1. 2023
Karel Novák

Těžko říct, co je lepší. Serverless je super pro rychlý vývoj a škálování, hlavně pokud nemáš moc zkušeností s adminováním serverů. Můžeš platit jen za to, co skutečně používáš, což je fajn pro malé projekty. Ale jak říkáš, ztrácíš kontrolu nad prostředím a to může být problém, pokud potřebuješ něco specifického nebo máš obavy o bezpečnost. Na druhou stranu tradiční servery ti dají plnou kontrolu, ale musíš se víc starat o údržbu a správu. Migrace na serverless může být náročná, pokud už máš zaběhnutý projekt, hlavně kvůli přepsání kódu a případným závislostem. Pro malé projekty bych šel asi do serverless, ale pro něco většího, co potřebuje stabilitu a kontrolu, bych zůstal u tradičních serverů. Bezpečnost je taky důležitá – s serverless službami musíš věřit poskytovateli a jeho bezpečnostním praktikám.

129 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Romana Skálová

Jasně, serverless má svoje výhody, jako je to škálování a platíš jen za to, co fakt používáš. Ale já osobně bych se nebál tradičních serverů, pokud chceš mít nad vším kontrolu. Bezpečnost je taky důležitá věc - u serverless můžeš mít obavy s tím, jak se data ukládají a kdo k nim má přístup. Větší projekty můžou být na serverless fajn, ale pro menší věci to není vždycky nutně nejlepší volba. Migrace na serverless může být dost náročná, záleží na tom, jak máš aplikaci postavenou. Pokud už funguješ na nějakých tradičních serverech a jsi spokojený, tak bych neměnil jen kvůli trendu. Pokud ale plánuješ rychlej vývoj a neřešení infrastruktury, tak serverless by mohla být cesta. Zvaž si svoje potřeby a co plánuješ v budoucnu.

124 slov
1.2 minut čtení
19. 1. 2025
Jakub Hloušek
Serverovny.cz/Články/Novinky v cíli technologií
Nejnovější trendy v oblasti cloudových technologií pro správu serverůObjevte, jak moderní cloudové služby transformují správu serverové infrastruktury a jaké jsou nejnovější trendy v této dynamické oblasti.
1000 slov
10 minut čtení
1. 4. 2022
David Horák
Přečíst článek
Podobné otázky