Serverovny.cz/Fórum/Jaké nástroje používáte pro správu serverů?

Jaké nástroje používáte pro správu serverů?

Zajímalo by mě, jaké nástroje vlastně používáte pro správu svých serverů? Přemýšlím o tom, že bych chtěl optimalizovat svou serverovou infrastrukturu a hledám něco, co by mi usnadnilo administraci a monitoring. Ať už jde o různé software pro vzdálenou správu, jako jsou SSH klienti, nebo třeba nástroje na automatizaci úloh, jako jsou Ansible či Puppet, rád bych slyšel vaše doporučení. Používáte nějaké specializované nástroje na monitoring výkonu serverů? Jak řešíte zálohování dat a obnovu systému v případě havárie? Zkoušeli jste někdo třeba Docker pro kontejnerizaci aplikací? Zajímá mě také, jestli máte tipy na open-source řešení, nebo preferujete komerční produkty. Taktéž by mě zajímalo, jaké máte zkušenosti s cloudovými službami a zda se vám osvědčily v porovnání s tradičními fyzickými servery. Jaké výhody a nevýhody vidíte v použití různých typů nástrojů? Rád bych si poslechl vaše názory na to, co vám funguje nejlépe a co byste doporučili někomu, kdo teprve začíná.

150 slov
1.5 minut čtení
26. 6. 2024
Eva Zajícová

Pro správu serverů používám hlavně SSH pro vzdálený přístup, to je základ. Na automatizaci úloh je super Ansible, fakt mi to ulehčuje práci, když potřebuji nasadit něco na víc serverů najednou. Puppet je taky fajn, ale trochu složitější, to chce víc času na nastavení. Co se týče monitoringu, tak mám rád Prometheus a Grafana. S těma si uděláš pěkný dashboardy a máš přehled o výkonu serverů. Zálohování řeším pomocí rsync a občas i nějaké cloudové služby pro větší jistotu. Docker používám na kontejnerizaci aplikací, je to fakt šikovný nástroj, šetří čas a prostor. Co se týče cloudových služeb, mám s nimi dobré zkušenosti, ale občas se mi stýská po fyzických serverech, hlavně co se týče kontroly a latence. Ale zase ta flexibilita v cloudu je k nezaplacení. Takže bych doporučil zkusit mix obojího a najít si, co ti sedí nejlíp.

140 slov
1.4 minut čtení
23. 8. 2023
Bohuslav Toman

Pokud jde o správu serverů, používám pár základních nástrojů, co mi fakt usnadňují život. Na vzdálenou správu je pro mě SSH jasná volba, bez toho bych se neobešel. Co se týče automatizace, Ansible je super, protože je jednoduchý a rychle se učí. Většinou ho používám na nasazení a konfiguraci serverů. Puppet taky funguje, ale přijde mi složitější.

Monitoring výkonu dělám přes Prometheus a Grafana, oba jsou open-source a poskytují skvělý přehled. Zálohuji pomocí BorgBackup, což je taky open-source řešení a mám s ním dobré zkušenosti. Obnova dat pak probíhá celkem hladce.

Docker jsem zkoušel a musím říct, že ta kontejnerizace je fakt fajn. Už žádné problémy s různými verzemi aplikací na různých serverech. Co se týče cloudu, používám AWS pro určité projekty, má to svoje výhody jako škálovatelnost a flexibilita, ale ne vždy to vyjde levněji než fyzické servery.

Každý nástroj má svoje pro a proti, ale pokud začínáš, doporučil bych ti zaměřit se na ty open-source věci, protože ti dají dobrou představu a máš nad nimi větší kontrolu.

167 slov
1.7 minut čtení
1. 5. 2024
Kamila Řezáčová
Serverovny.cz/Články/Novinky v cíli technologií
Automatizace správy serverů: Nástroje a techniky pro efektivní administraciPřehled nejnovějších nástrojů a technik pro automatizaci správy serverové infrastruktury, jejich výhody a příklady použití.
1000 slov
10 minut čtení
9. 6. 2023
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky