Serverovny.cz/Fórum/Jaký je rozdíl mezi fyzickým a virtuálním serverem?

Jaký je rozdíl mezi fyzickým a virtuálním serverem?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco, co mi vrtá hlavou už nějakou dobu. V poslední době jsem se dostal do situace, kdy potřebuju řešit hosting pro svůj projekt a narazil jsem na termíny jako fyzický server a virtuální server. Zní to jako jasná věc, ale když začnu zkoumat, co to vlastně obnáší, tak se mi v tom začíná dělat trošku nejasno. Můžete mi prosím vysvětlit, jaký je rozdíl mezi těmito dvěma typy serverů? Já vím, že fyzický server je ten klasický stroj, který můžete vidět v datacentru, ale co ten virtuální? Jak vlastně funguje? Je to jako že na jednom fyzickém serveru může běžet víc virtuálních serverů? A když bych si měl vybrat mezi těmito dvěma, co byste doporučili? Je tam nějaký zásadní rozdíl v ceně, výkonu nebo spolehlivosti? Jaké jsou výhody a nevýhody každého z nich? Zajímalo by mě i to, jaký vliv má výběr mezi fyzickým a virtuálním serverem na bezpečnost mých dat. Doufám, že mi někdo osvětlí tuto problematiku a pomůže mi udělat lepší rozhodnutí. Děkuju moc!

172 slov
1.7 minut čtení
11. 4. 2023
Elena Malíková

Když mluvíme o fyzickým a virtuálním serveru, tak to jde v podstatě o to, že fyzický server je ten „klasický“ stroj, co máš někde v datacentru. To je hardwarová mašina, na které běží všechno, co potřebuješ. Na druhou stranu, virtuální server je jako tvoření menších počítačů (VM) na tomhle fyzickém serveru. Díky virtualizaci můžeš mít na jednom fyzickém stroji víc virtuálních strojů, každý z nich s vlastním operačním systémem a aplikacemi. Tím pádem je to taky dost flexibilní a můžeš snadno přidávat nebo ubírat zdroje.

Pokud jde o výběr mezi nimi, tak záleží na tom, co potřebuješ. Fyzické servery často nabízejí víc výkonu a lepší kontrolu nad hardwarem, ale jsou dražší a musíš se starat o údržbu. Virtuální servery jsou levnější a snadněji škáluješ, ale sdílíš zdroje s ostatními VM na stejném hostiteli, což může ovlivnit výkon.

Co se týče bezpečnosti dat, tam to může být trošku diskutabilní. Fyzické servery ti dají víc kontroly nad tím, kdo k nim má přístup, ale virtuální servery mají obvykle dobré bezpečnostní opatření díky izolaci mezi VM. Takže vlastně záleží na tom, jak moc jsi schopný zabezpečit ten fyzický server nebo jak dobré zabezpečení nabízí ten poskytovatel virtuálního hostingu.

Celkově bych doporučil zvážit to, co tvůj projekt vyžaduje – jestli chceš mít plnou kontrolu a výkon (fyzický), nebo jestli ti stačí flexibilita a nižší cena (virtuální).

219 slov
2.2 minut čtení
19. 1. 2025
Marie Vaňková

Fyzický server je prostě ten normální stroj, co si představíš, je tvořený hardwarem, který máš fyzicky k dispozici. Na rozdíl od toho virtuální server je vlastně jako umělý stroj, co běží na tom fyzickém. Můžeš mít více virtuálních serverů na jednom fyzickém – to se dělá pomocí virtualizačního software, co dává možnost rozdělit zdroje.

Co se týče výkonu, fyzický server obvykle nabízí větší výkon, protože nemáš sdílené zdroje s dalšími uživateli jako u virtuálních serverů. Ale pro většinu projektů je virtuální server dostatečný a často levnější. Cena může hodně kolísat – fyzické servery bývají dražší, hlavně když potřebuješ něco výkonného.

Spolehlivost závisí na tom, jak dobré máš datacentrum a jak se o to starají. U virtuálů může být problém, že když selže fyzický server, selžou všechny jeho virtuální instance. Na druhou stranu, u fyzických serverů máš plnou kontrolu nad hardwarem a můžeš si víc přizpůsobit nastavení.

Bezpečnost dat může být téma samo o sobě. U virtuálních serverů jsou rizika spojená s tím, že jsou na stejném hardwaru jako jiní lidé, takže pokud není všechno správně nakonfigurované, může to být zranitelné. Fyzické servery dávají víc klidu v tomhle ohledu, protože tam máš jen svoje věci.

Takže pokud chceš něco levnějšího a rychlejšího na rozjezd, jdi do virtuála. Když ale plánuješ něco velkého nebo citlivého, možná bys měl zvážit fyzický server.

217 slov
2.2 minut čtení
19. 1. 2025
Zuzana Drábková
Serverovny.cz/Články/Servery vs. Slabiny
Rozdíly mezi fyzickými a virtuálními servery: Kdy zvolit který?Podrobný přehled rozdílů mezi fyzickými a virtuálními servery, včetně porovnání výkonu, nákladů a správy. Tipy na výběr optimální varianty pro vaši fi...
1000 slov
10 minut čtení
11. 2. 2023
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky