Serverovny.cz/Fórum/Jak zabezpečit svá hesla na serveru před uhodnutím?

Jak zabezpečit svá hesla na serveru před uhodnutím?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně zabezpečení hesel na serveru. V poslední době jsem se dostal do situace, kdy jsem si uvědomil, jak je důležité mít silná a neprůhledná hesla, ale nejsem si jistý, co přesně udělat, abych se ujistil, že moje hesla se nedají snadno uhodnout. Slyšel jsem něco o tom, že by mělo být dobré používat kombinace velkých a malých písmen, čísel a speciálních znaků, ale jak to vlastně v praxi funguje? Mám také pocit, že by bylo dobré používat delší hesla, ale kolik znaků je podle vás ideální? A co třeba používání různých hesel pro různé účty? Je lepší mít jedno silné heslo na všechno nebo raději více různých, ale slabších hesel? Jak to děláte vy? Rád bych znál různé tipy a triky, které by mi pomohly ochránit své servery. Je ještě něco jiného, co bych měl mít na paměti při nastavování hesel na serveru? Například co říkáte na používání správce hesel nebo dvoufaktorové ověřování? Děkuji všem za rady!

162 slov
1.6 minut čtení
23. 9. 2024
Irena Pánková

Na zabezpečení hesel je dobrý přístup vícerozměrný. Určitě používej dlouhá hesla, ideálně minimálně 12 znaků, čím delší, tím lepší. Kombinace velkých a malých písmen, čísel a speciálních znaků je základ. To ztíží uhodnutí. Zároveň si nedávej stejné heslo na víc účtů, pokud jedno z nich někdo prolomí, má pak přístup všude. Místo toho si zvaž použití správce hesel – ten ti pomůže generovat a ukládat různá silná hesla bez nutnosti je pamatovat. Dvoufaktorové ověřování je taky skvělý krok navíc, chrání tě to, i když by se někdo dostal k tvému heslu. Nenechávej nic na náhodě, lepší být opatrný.

98 slov
1 minut čtení
19. 1. 2025
František Štefan

Je super, že se zajímáš o zabezpečení hesel! V dnešní době je fakt důležitý mít silná hesla. Nejlepší je mít minimálně 12 znaků, čím víc, tím líp. Kombinuj velká a malá písmena, čísla a speciální znaky. To hodně ztíží uhodnutí. Už nikdy nepoužívej stejný heslo na víc účtů, to je jako dávat klíč od bytu všem známým. Správce hesel ti může pomoct generovat a ukládat silný hesla, takže si nemusíš pamatovat všechno. Dvoufaktorová autentizace je taky skvělá – přidává další vrstvu ochrany. Takže shrnuto: dlouhá, složitá hesla, různý pro každý účet a ideálně s pomocí správce hesel a dvoufaktoru. Drž se toho a budeš v bezpečí!

106 slov
1.1 minut čtení
19. 1. 2025
Ondřej Sýkora
Serverovny.cz/Články/Linux servery
Nejčastější chyby při zabezpečení Linux serveru a jak se jim vyhnoutAnalyzujeme běžné chyby v zabezpečení Linux serverů a nabízíme efektivní postupy pro jejich eliminaci.
1000 slov
10 minut čtení
24. 1. 2024
Lucie Černá
Přečíst článek
Podobné otázky