Jaký je rozdíl mezi Debianem a Ubuntu Serverem?
Čau lidi, chci se zeptat na něco, co mi vrtá hlavou už delší dobu. Zajímá mě, jaký je vlastně rozdíl mezi Debianem a Ubuntu Serverem? Vím, že oba systémy jsou založeny na Linuxu a že mají hodně společného, ale přece jenom, když se na to podívám z pohledu serverové administrace, tak se mi zdá, že každý z nich má své specifické rysy. Vím, že Debian je známý svou stabilitou a že to je vlastně základ pro mnoho dalších distribucí, mezi které patří i Ubuntu. Ale co se týče správy serverů – je lepší zvolit Debian nebo Ubuntu Server? A jak to třeba vypadá s podporou a aktualizacemi? Slyšel jsem, že Ubuntu má pravidelný cyklus vydání a nějaké LTS verze, ale jak to funguje u Debiana? Taky bych rád věděl, jestli je v jednom systému víc balíčků než v tom druhém nebo jestli jsou ty nástroje jednodušší na používání. Je tam nějaký zásadní rozdíl v komunitní podpoře nebo dokumentaci? Mám pocit, že spousta lidí radí začátečníkům začít s Ubuntu, protože je prý víc user-friendly, ale co když bych chtěl něco víc tradičního a stabilního? Taky by mě zajímalo, jaký vliv mají tyto rozdíly na výkon serveru – je jeden z těchto systémů rychlejší nebo efektivnější než ten druhý? Budu moc rád za vaše názory a zkušenosti!