Serverovny.cz/Fórum/Co je to SELinux a jak funguje v Red Hat distribucích?

Co je to SELinux a jak funguje v Red Hat distribucích?

Zajímalo by mě, co vlastně znamená zkratka SELinux a jak se používá v Red Hat distribucích. Slyšel jsem, že je to nějaký druh bezpečnostního systému, ale moc tomu nerozumím. Jaké má hlavní funkce a proč je pro správu serverů tak důležitý? Při čtení o tom jsem narazil na různé termíny jako politiky, kontexty a uvozovky, ale nevím, jak spolu všechny tyto věci souvisejí. Jakým způsobem SELinux chrání systém před různými typy útoků? Mám obavy, že pokud si s tím nebudu vědět rady, můžu ohrozit bezpečnost serveru. Mohli byste mi prosím přiblížit, jak funguje SELinux v praxi? Jaké jsou nejčastější problémy, se kterými se uživatelé potýkají při jeho konfiguraci? Taktéž by mě zajímalo, jestli je možné SELinux nějak jednoduše vypnout, pokud se ukáže, že je příliš komplikovaný nebo způsobuje problémy s aplikacemi. Děkuju za všechny tipy a zkušenosti!

137 slov
1.4 minut čtení
17. 9. 2020
Nikola Vaňková

SELinux je zkratka pro Security-Enhanced Linux. Je to bezpečnostní rámec, který poskytuje kontrolu přístupu na úrovni jádra v Linuxových distribucích, hlavně v Red Hat. Hlavně se zaměřuje na to, aby aplikace měly omezený přístup k souborům a zařízení, což pomáhá chránit systém před různými útoky, jako jsou malware nebo neoprávněný přístup.

SELinux funguje na základě politik, což jsou pravidla definující, co mohou a nemohou aplikace dělat. Tyto politiky pak aplikují kontexty, což jsou jakési štítky, které říkají systému, jaké oprávnění mají soubory nebo procesy. Například, když máš webový server, SELinux může říct, že ten server může číst určité soubory, ale nemůže zapisovat do systémových adresářů.

Hlavní problém s SELinuxem je, že pokud nejsou správně nastavené politiky nebo kontexty, může to způsobit problémy s běžícími aplikacemi – ty pak nefungují tak, jak by měly. Uživatelé často narazí na chyby a musí ladit politika, aby to vyřešili.

Pokud zjistíš, že je to příliš komplikované nebo ti to dělá problémy s aplikacemi, SELinux můžeš jednoduše vypnout přes konfiguraci. Ale je dobrý mít ho zapnutý pro vyšší úroveň bezpečnosti. Takže je lepší se snažit ho pochopit a správně nastavit než úplně vypnout.

186 slov
1.9 minut čtení
25. 8. 2023
Jan Brabec

SELinux je zkratka pro Security-Enhanced Linux. Je to bezpečnostní modul, který implementuje přístupové kontroly a politiky na úrovni jádra v Linuxu, což pomáhá zabezpečit systém před neautorizovaným přístupem nebo útoky. V Red Hat distribucích se SELinux stává standardní součástí. Funguje tak, že každému procesu a souboru je přiřazen kontext, což je něco jako označení, které určuje, co může daný proces dělat. Tyto kontexty pak podléhají různým politikám, které určují pravidla pro interakci mezi procesy a objekty v systému.

Hlavní funkce jsou ochrana před zranitelnostmi, jako jsou útoky typu buffer overflow nebo neautorizovaný přístup k souborům a procesům. SELinux tedy nastavuje limity toho, co může být spuštěno nebo ke čemu může proces přistupovat. To může být užitečné zejména na serverech, kde chcete mít co nejvyšší úroveň bezpečnosti.

Co se týče problémů při konfiguraci, uživatelé často narazí na chyby spojené s politikami SELinuxu. Například aplikace, které nejsou správně nakonfigurované pro práci s SELinuxem, mohou vyhazovat chyby nebo se vůbec nespustí. Je to často frustrující, protože zjistit, co přesně je špatně, může být složité.

Pokud byste se rozhodli SELinux vypnout (což se doporučuje jen jako poslední možnost), můžete to udělat úpravou konfiguračního souboru v /etc/selinux/config a změnit "SELINUX=enforcing" na "SELINUX=disabled". Ale pozor - tím si výrazně snížíte bezpečnost serveru. Takže pokud už máte SELinux zapnutý, zkuste nejdřív ladit aplikace tak, aby správně fungovaly s ním.

219 slov
2.2 minut čtení
4. 6. 2024
Jana Jedličková
Serverovny.cz/Články/Serverové distribuce
Bezpečnostní prvky různých Linuxových distribucí pro servery: Co byste měli vědětV tomto článku se podíváme na bezpečnostní funkce různých Linuxových distribucí pro servery a poskytneme užitečné rady, jak vybrat tu nejbezpečnější v...
1000 slov
10 minut čtení
23. 8. 2020
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky