Serverovny.cz/Fórum/Jak zjistím, jestli můj server čelí DDoS útoku?

Jak zjistím, jestli můj server čelí DDoS útoku?

V poslední době se mi zdá, že můj server je nějaký divný a přemýšlím, jak vlastně zjistit, jestli náhodou nečelí DDoS útoku. Zaznamenal jsem totiž nějaké podivné chování, jako jsou extrémně pomalé načítání stránek a občasné výpadky, které se mi zdají podezřelé. Mám pocit, že na můj server se snaží útočit nějací neznámí lidé a chtěl bych mít jistotu, jestli to opravdu tak je. Existují nějaké jednoduché způsoby, jak to zjistit? A co přesně bych měl sledovat? Vím, že jsou nějaké nástroje a metody, ale nevím, kde začít. Je dobré se dívat na provoz na síti nebo na logy serveru? Mám si nainstalovat nějaký software pro monitorování nebo existují i jiné techniky? Jak vlastně poznám, že je nějaký zátěžový útok cílen na můj server? Dělali jste někdo už podobnou zkušenost? Jak jste to řešili? Každá rada by mi moc pomohla, protože teď vůbec nevím, co dělat.

146 slov
1.5 minut čtení
1. 1. 2024
Dominik Vacek

Jasně, DDoS útoky se poznají docela snadno. Když ti server zpomaluje, padá a všichni říkají, že nemůžou načíst tvoje stránky, tak už to je podezřelé. Zkus se podívat na statistiky provozu, jestli nenahráváš nějaké abnormální množství dat nebo jestli ti na serveru neleží hromada požadavků z jedné IP adresy. Můžeš použít příkaz netstat, abys viděl, kolik máš otevřených spojení. Taky je dobrý kouknout do logů serveru – tam bys mohl najít nějaké divné vzory nebo opakující se IP adresy.

Pokud máš možnost, zvaž nainstalovat nějaký monitorovací nástroj jako třeba Zabbix nebo Grafana – ty ti můžou pomoct sledovat výkon v reálným čase. A pokud používáš CDN, tak spousta z nich má taky ochranu proti DDoS, což by ti mohlo usnadnit život.

Takže prostě sleduj provoz a logy, a pokud uvidíš něco divnýho, pak to může být ten útok. A pokud si nejsi jistý, tak radši zkus kontaktovat někoho, kdo se v tom vyzná.

153 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Bohumil Dubský

Jasně, tohle je dost vážný problém. Když máš podezření na DDoS útok, tak první věc, co můžeš udělat, je podívat se na logy serveru. Zkontroluj, jestli tam nemáš nějaký nezvyklý počet požadavků z jedné IP adresy nebo z nějakých konkrétních regionů. Hlavně sleduj, kolik lidí se snaží o přístup k serveru a jak dlouho to trvá. Pokud ti to padá nebo se načítá pomalu, tak to může být dobrý signál.

Další, co bys mohl udělat, je použít nástroje jako třeba Wireshark nebo tcpdump, abys mohl monitorovat síťový provoz. Sleduj, jestli nemáš nadměrnou zátěž na portech nebo jestli ti neskáčou balíčky.

Pak jsou tu i různé ochrany, co můžeš nasadit – třeba firewall s pravidly pro DDoS ochranu nebo služby jako Cloudflare. Ty ti můžou pomoc s mitigací útoků.

Samozřejmě bych doporučil mít zálohy a plán na zotavení pro případ, že by to fakt vyhrotili. Držím palce, ať se ti podaří to rozlousknout.

151 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Adéla Košťálová
Serverovny.cz/Články/Ochrana před DDoS
Představujeme nástroje pro monitorování a detekci DDoS útokůRecenze a porovnání nejlepších dostupných nástrojů pro včasnou detekci a monitorování DDoS útoků na serverové infrastruktury.
1000 slov
10 minut čtení
27. 7. 2022
Jana Nováková
Přečíst článek
Podobné otázky