Serverovny.cz/Fórum/Je lepší DDR4 nebo DDR5 RAM pro server?

Je lepší DDR4 nebo DDR5 RAM pro server?

Zdravím všechny, mám dotaz ohledně RAM pamětí pro servery. Zvažuju upgrade našeho serverového zařízení a přemýšlím, jestli by bylo rozumné investovat do DDR5, nebo se ještě držet osvědčené DDR4. Slyšel jsem, že DDR5 má vyšší rychlosti a větší šířku pásma, což by mohlo být výhodné pro náročné aplikace a multitasking. Ale zase jsem četl, že DDR4 je stále dostatečně rychlá pro většinu serverových aplikací a navíc je levnější. Jaký máte názor na to? V čem jsou hlavní rozdíly mezi DDR4 a DDR5 v kontextu serverů? Má někdo zkušenosti s přechodem na DDR5? Odpovídá to ceně? Měl bych riskovat s novější technologií, nebo je lepší zůstat u známého standardu? Jaké jsou vaše zkušenosti s výkonem obou typů pamětí v serverových prostředích? Díky za jakékoli postřehy!

124 slov
1.2 minut čtení
18. 1. 2025
Miroslava Horáková

Záleží na tom, co vlastně plánuješ s tím serverem dělat. Pokud běžíš nějaké starší aplikace nebo máš prostě levné řešení, tak pro většinu situací ti DDR4 stačí. Je to osvědčená technologie, cenově dostupná a výkonově pořád solidní. Ale pokud se chystáš na náročnější operace, jako virtualizaci nebo velký multitasking, tak bys mohl zauvažovat o DDR5. Má vyšší šířku pásma a lepší energetickou efektivitu, což může v některých scénářích udělat rozdíl. Ale pozor, ceny za DDR5 jsou vyšší a ne všechny základní desky to podporují. Takže pokud nemáš konkrétní důvod přecházet na novější standard, klidně zůstaň u DDR4, je to pořád rozumná volba. Kdo ví, možná za pár let bude DDR5 levnější a víc rozšířená.

114 slov
1.1 minut čtení
21. 1. 2025
Martina Prokopová

Takže, co se týče DDR4 vs. DDR5 pro servery, je to dost na uvážení. DDR5 má lepší propustnost a rychlost, což může být fajn pro náročné úlohy, ale jak říkáš, DDR4 je stále spolehlivá a levnější. Pokud máš server s běžným zatížením, může být DDR4 naprosto dostatečná. Ale pokud plánuješ provozovat hodně virtuálních strojů nebo těžké databáze, pak by ten upgrade na DDR5 mohl stát za to, i když cena je jistě vyšší. Hlavně si dej pozor na kompatibilitu základní desky a procesoru, protože ne všechny desky podporují DDR5, takže to chce trochu zkoumat. Osobně bych šel do toho, co mi teď funguje a počkal na lepší ceny u DDR5, pokud nemáš urgentní potřebu výkonu. Každopádně zkušenosti s přechodem jsou různý, ale zatím to vypadá, že se hodí víc pro budoucnost než pro okamžitou potřebu.

135 slov
1.4 minut čtení
21. 1. 2025
Radka Švandová
Serverovny.cz/Články/Server hardware
Který typ paměti RAM je nejlepší pro serverovou infrastrukturu?Srovnání různých typů RAM a jejich vliv na výkon serveru pro serverovou infrastrukturu.
1000 slov
10 minut čtení
18. 1. 2025
Karolína Malá
Přečíst článek
Podobné otázky