Co všechno zohlednit při plánování datového úložiště?
Při plánování datového úložiště se mi v hlavě honí spousta otázek. Jaké parametry bych měl vzít v potaz, když si chci vytvořit efektivní a bezpečnou infrastrukturu pro ukládání dat? Například, je důležité zaměřit se na kapacitu úložiště hned na začátku, nebo bych měl nejdřív přemýšlet o rychlosti přístupu k datům? A co třeba redundance? Jak moc je to důležité, když se jedná o zálohy a ochranu před ztrátou dat? Mám brát v úvahu také budoucí rozšiřitelnost systému, aby se dalo vše snadno upgradovat, když budou moje potřeby růst? A co otázky jako je cena? Jaký rozpočet bych měl mít na paměti při výběru hardwaru a softwaru pro své datové úložiště? Měli bychom taky zohlednit vliv na výkon serveru, jestliže plánujeme provozovat více aplikací a služeb na stejném serveru. Je lepší jít do cloudového úložiště, nebo investovat do vlastního fyzického zařízení? Dále mě zajímá také otázka zabezpečení – jakým způsobem mohu ochránit svá data před neautorizovaným přístupem a útoky? A co říkáte na otázku umístění serverů – je lepší mít je přímo u sebe v kanceláři nebo využít externí datové centrum? Slyšel jsem také, že je dobré mít nějaký plán pro disaster recovery. Jaký typ strategie byste doporučili pro co nejlepší ochranu dat? V neposlední řadě mě také zajímá, jak často bych měl provádět aktualizace a údržbu celého systému. Takže shrnuto podtrženo, co všechno bych měl zvážit a jaké faktory by měly hrát roli při plánování efektivního datového úložiště?