Serverovny.cz/Fórum/Jak zjistit sílu napájecího zdroje pro můj server?

Jak zjistit sílu napájecího zdroje pro můj server?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně napájecích zdrojů. Mám doma server, který jsem si nedávno zkompletoval, a teď se mi honí hlavou jedna otázka. Jak vlastně zjistím, jestli mám dostatečně silný napájecí zdroj pro jádro mého serveru? Vím, že každý komponent potřebuje určitou dávku energie a že pokud by napájecí zdroj nebyl dost silný, mohlo by to vést k problémům jako je restartování nebo dokonce poškození součástek. Chtěl bych se zeptat, jestli existují nějaké konkrétní výpočty nebo postupy, které bych měl dodržet? Například, jak zjistit celkový příkon všech komponentů? Mám si udělat seznam procesoru, grafiky a dalších věcí a pak to nějak sečíst? A co takové věci jako účinnost napájecího zdroje? Jak to vlastně funguje? Zda je lepší mít zdroj s vyšším wattovým výkonem pro případné budoucí rozšíření? Vím, že jsou i různé online kalkulačky na výpočet potřebného výkonu napájecího zdroje, ale opravdu jim mohu důvěřovat? Co když si něco přehlédnu a nakonec budu mít nedostatečné napájení? Pokud někdo máte zkušenosti, budu moc vděčný za jakékoli tipy nebo rady, které mi pomohou ujistit se, že jsem na správné cestě. Děkuji předem za odpovědi!

183 slov
1.8 minut čtení
5. 11. 2023
Radka Sedláčková

No, jak to tak bývá, nejlepší je udělat si seznam všech komponentů, co máš v serveru – procesor, RAM, grafiku (pokud nějakou máš), disk a tak. Každý komponent má nějakou specifikaci, kde najdeš kolik wattů potřebuje. Takže sečti ty hodnoty dohromady. Pak je dobrý k tomu přidat nějakou rezervu, třeba 20-30%, protože napájecí zdroje nefungují vždycky na 100% efektivně. Co se týče účinnosti, tak to je důležitý – čím vyšší účinnost (např. 80 Plus Bronze/Silver/Gold), tím lépe to funguje a méně energie se ztrácí jako teplo.

Ty online kalkulačky jsou fajn, ale občas můžeš něco přehlídnout, takže pokud si nejsi jistý, klidně si dej o pár wattů víc než ti vyjde. A jo, mít trošku silnější napájecí zdroj je dobrá investice pro budoucí upgrady. Takže když už vybíráš, radši něco s rezervou, ať tě to pak neomezuje. Většinou je lepší mít zdroj s výkonem kolem 600-800W pro průměrný server s možností upgradu.

151 slov
1.5 minut čtení
10. 8. 2024
Milena Havlová

Když chceš zjistit, jestli máš dost silný napájecí zdroj, tak je dobrý začít sepsáním všech komponentů, co v serveru máš – procesor, grafická karta, deska, RAM, disky, atd. Každý z těchto komponentů má svůj maximální příkon a tyhle hodnoty najdeš většinou na webu výrobce nebo v technických specifikacích. Pak to všechno sečti dohromady.

Obecně platí, že k tomu celkovému příkonu bys měl přidat tak 20-30% navrch pro případné rozšíření nebo špičky v zatížení. Napájecí zdroje mají taky účinnost – většina má kolem 80-90%, takže když máš třeba 500W zdroj s 80% účinností, tak reálně dodává jen 400W.

Ty online kalkulačky jsou fajn pro rychlý odhad, ale měj na paměti, že nejsou vždy přesné. Takže pokud si nejsi jistý, radši si to spočítej ručně a dej si tam nějakou rezervu. A jo, lepší je mít zdroj s vyšším výkonem, abys nemusel hned při rozšíření kupovat nový. Takže buď opatrný a radši víc než míň! V případě problémů můžeš skončit se serverem, co se furt restartuje nebo hůř.

166 slov
1.7 minut čtení
20. 9. 2023
Žaneta Tichá
Serverovny.cz/Články/Server hardware
Jakou roli hraje kvalitní napájecí zdroj v serverové infrastruktuře?Zajímavý a informativní článek o významu kvalitního napájení pro stabilitu serverů, ideální pro laiky i odborníky.
1000 slov
10 minut čtení
30. 7. 2020
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky