Serverovny.cz/Fórum/Jak si nastavit monitoring pro redundantní servery?

Jak si nastavit monitoring pro redundantní servery?

Máte nějaké tipy na to, jak správně nastavit monitoring pro redundantní servery? Mám v plánu implementovat systém, který by mi pomohl sledovat výkon a dostupnost mých serverů, ale nevím, kde začít. Jaké nástroje byste doporučili? Existují nějaké konkrétní metriky, které bych měl sledovat, nebo na co si dát pozor při nastavování notifikací? Mám v plánu mít dva servery, které budou fungovat jako záloha jeden pro druhého. Jak zajistit, aby monitoring fungoval efektivně a aby mě informoval v případě nějakého problému? Je lepší používat nějaký open-source software nebo investovat do komerčního řešení? Jaké máte zkušenosti s nastavením monitoringových systémů v prostředí s redundancí? Děkuji za všechny rady a tipy!

108 slov
1.1 minut čtení
15. 9. 2023
Milan Cibulka

Takže, monitoring redundatních serverů je fakt důležitý. Nejdřív si ujasni, co chceš sledovat. Základní metriky jako CPU, RAM, diskový prostor a latence jsou must-have. Pro notifikace doporučuju nastavit alerty na zásadní události, jako když server spadne nebo dosáhne určitého zatížení. Co se nástrojů týče, můžeš zkusit Prometheus s Grafanou, to je open-source a docela populární. Nebo Nagios, ale ten už je trošku starší. Pokud jsi ochoten investovat do komerčního řešení, Zabbix může být dobrá volba. Hlavně se ujisti, že monitoring pokrývá oba servery a že máš nějakou logiku pro přepínání v případě výpadku jednoho z nich. A nezapomeň na testování alertů – aby ti pak něco neuniklo. Drž se!

109 slov
1.1 minut čtení
22. 3. 2024
Ondřej Khýr

Na monitoring redundantních serverů bych začal tím, že si vybereš nějaký solidní nástroj. Můžeš zkusit třeba Zabbix nebo Prometheus, jsou to osvědčené open-source řešení. Pokud se ti nechce s tím moc babrat, tak bys mohl zvážit něco komerčního jako Nagios XI nebo Datadog. Záleží na tom, co ti víc vyhovuje.

Metriky, co bys měl sledovat, jsou určitě CPU a paměťové zatížení, diskový prostor, latence sítě a dostupnost služeb. Pozor na to, aby to vše bylo nastavené tak, že pokud jeden server spadne, notifikace ti přijdou hned. Můžeš nastavit upozornění přes email nebo Slack, co máš radši.

Důležité je mít monitoring nastavený tak, aby mohl sledovat oba servery a vzájemně si přehazovat informace o stavu. Například když jeden server selže, druhý by měl automaticky převzít úlohy a monitoring by ti měl na to ihned upozornit.

Je dobrý mít všechny notifikace trochu pod kontrolou, ať tě neobtěžují zbytečnýma hláškama, ale naopak aby ses dozvěděl o něčem vážném co se děje. Celkově bych doporučil to naplánovat a testovat předem – simulace selhání mohou být užitečné pro odladění celého systému. Jo a hlavně to průběžně aktualizuj a přizpůsobuj změnám v infrastruktuře.

185 slov
1.9 minut čtení
15. 2. 2024
Pavel Janků
Serverovny.cz/Články/Redundantní systémy
Monitorování a správa redundantních systémů: Co byste měli vědětObjevte klíčové aspekty monitorování a správy redundantních serverových systémů, které zajistí jejich optimální výkon a spolehlivost.
1000 slov
10 minut čtení
5. 1. 2022
Petra Svobodová
Přečíst článek
Podobné otázky