Serverovny.cz/Fórum/Co je lepší, RAID nebo klonovaný server pro zálohování?

Co je lepší, RAID nebo klonovaný server pro zálohování?

Zdravím všechny, potřeboval bych se poradit ohledně zálohování serverů. V poslední době se mi ozývá víc a víc lidí, kteří se zabývají tímto tématem a já bych chtěl mít jasno, co je vlastně lepší volba. Zvažuju mezi RAIDem a klonováním serveru. Slyšel jsem, že RAID může poskytnout určitou úroveň ochrany dat díky rozložení dat mezi více disků, ale na druhou stranu klonovaný server se mi zdá jako dobrá varianta pro rychlé obnovení systému v případě havárie. Jaké jsou vlastně výhody a nevýhody obou přístupů? Je pravda, že RAID chrání data proti selhání jednoho disku, ale co když selže víc disků nebo dojde k nějaké chybě v systému? A co klonování? Jak moc je to spolehlivé a jak často bych měl klonování provádět, abych měl jistotu, že moje data budou v bezpečí? Také mě zajímá, jestli je složité nastavit RAID nebo klonovaný server, a co všechno k tomu potřebuji. Kdo má nějaké zkušenosti s tímto tématem, prosím podělte se o své názory a rady. Děkuji moc!

165 slov
1.7 minut čtení
30. 12. 2024
Anna Vrbová
Anna Vrbová

Když to vezmu kolem a kolem, RAID a klonování serveru jsou dvě rozdílné věci, který každá má svoje pro a proti. RAID ti fakt pomůže, když jeden disk odejde – data se rozkládají na víc disků, což je fajn ochrana. Ale co když odejdou víc než jeden? To už je problém a RAID s tím moc neudělá. A pak je tu taky riziko, že když máš špatnou konfiguraci nebo nějakou chybu v systému, tak si můžeš při RAIDu pěkně uškodit.

Na druhou stranu klonování je jako mít zálohu celého systému. Když něco spadne, prostě nahodíš klon a jedeš dál. Ale musíš být pečlivý s tím, jak často to děláš – ideálně pravidelně, třeba jednou týdně nebo častěji, pokud se ti mění data hodně. Vždycky je dobrý mít aktuální verzi.

Co se týká nastavení, RAID může být trochu složitější, potřebuješ víc hardware a znalosti o konfiguracích. Klonování můžeš udělat s nějakým softwarem, co to umí automatizovaně a je to většinou mnohem jednodušší.

Takže shrnuto: pokud chceš ochranu proti selhání disku, jdi do RAIDu. Pokud chceš rychlou obnovu celého systému v případě pruseru, klonuj. Ideálně bys měl mít obojí, ale to už záleží na tom, kolik peněz a času do toho chceš investovat.

198 slov
2 minut čtení
9. 5. 2023
Josef Hájek
Josef Hájek

RAID a klonování mají každý svoje pro a proti. RAID je super na ochranu proti selhání disku, protože data jsou rozložena mezi víc disků, takže když jeden disk spadne, pořád máš data na těch ostatních. Ale jo, když se ti porouchá víc disků najednou nebo se stane nějaká chyba v systému, tak to RAID nezachrání. Navíc je třeba mít na paměti, že RAID není záloha – je to spíš ochrana.

Na druhou stranu klonovaný server je vlastně záloha celého systému. Rychle ho můžeš obnovit, když něco zkolabuje. Tady ale platí, že musíš klonovat pravidelně, jinak ti utíkají novější data. Taky záleží na tom, jaký software použiješ pro klonování, protože některé jsou lepší než jiné.

Nastavení RAIDu může být trochu složitější, potřebuješ víc disků a nějakou tu řadičovou kartu. Klonování je většinou jednodušší a zvládneš to i s pár kliky myši. Za mě bych řekl, fakt záleží na tom, co preferuješ – jestli chceš mít rychlou obnovu s klonem nebo ochranu dat s RAIDem. Ideální by bylo mít obojí, ale to už je jiná písnička.

173 slov
1.7 minut čtení
5. 4. 2022
Milan Vojtěch
Milan Vojtěch