Serverovny.cz/Fórum/Jaký monitoring nástroj doporučujete pro správu serverů?

Jaký monitoring nástroj doporučujete pro správu serverů?

Zdravím všechny, potřeboval bych radu ohledně monitorování serverů. Sice už nějakou dobu spravuji pár serverů, ale jaksi mě začíná trápit nedostatek efektivního nástroje na jejich monitoring. Vím, že existuje spousta různých řešení, od těch jednoduchých po velmi komplexní, ale jak vybrat ten správný? Mám na mysli něco, co mi pomůže sledovat výkon serveru, využití CPU, paměti, diskového prostoru a také sítě. Zajímalo by mě, jestli máte zkušenosti s nějakými konkrétními nástroji. Třeba Nagios nebo Zabbix, slyšel jsem o nich hodně pozitivního, ale je to opravdu to nejlepší pro menší infrastrukturu? A co třeba nějaké cloudové možnosti? Myslím si, že bych ocenil jednoduché rozhraní a snadnou konfiguraci. Jaké máte tipy na monitoring nástroj, který by byl přehledný a zároveň efektivní? Je lepší jít do open source řešení nebo investovat do placeného softwaru? Jaký je váš názor na to? Dík za každou radu.

141 slov
1.4 minut čtení
22. 7. 2024
Viktor Tomeš

Takže, co se týče monitorování serverů, tak už jsem zkoušel pár nástrojů. Nagios je fajn, ale ta konfigurace je fakt peklo, pokud nemáš zkušenosti. Zabbix je o něco přehlednější a má lepší webové rozhraní, takže pokud chceš něco robustnějšího, tak bych šel spíš do něj. Ale pokud máš malou infrastrukturu a nepotřebuješ moc pokročilé funkce, zkus třeba Munin nebo Netdata. Ty jsou fakt easy na nastavení a ukážou ti důležité metriky jako využití CPU, paměti a disku v reálném čase. Co se týče cloudových řešení, tak třeba Datadog vypadá dobře, ale je to placené. Když jde o open source vs. placené, tak záleží na tom, jestli máš čas to spravovat sám, nebo jestli radši zaplatíš a budeš mít to bez starostí. Takže si prozkoumej možnosti a vyber to, co ti sedí nejvíc.

132 slov
1.3 minut čtení
19. 1. 2025
Bohumil Doležel

K monitorování serverů je fakt dost možností. Já osobně používám Zabbix, což je fajn open source řešení. Má to skvělou komunitu a hodně pluginů, takže si to můžeš přizpůsobit. Rozhraní není úplně nejjednodušší, ale když se do toho dostaneš, tak je to super. Nagios je taky populární, ale po nějakém čase mi přišlo složitější na nastavení.

Pokud hledáš něco jednoduchého a rychlého, zkus třeba Grafana v kombinaci s Prometheem. Grafana má hezký dashboard a Prometheus sbírá data, takže to hezky funguje dohromady. Navíc, když bys chtěl cloudové řešení, tak bys mohl zkusit Datadog nebo New Relic. Jsou placené, ale mají trial verze a docela to šlape.

Osobně bych šel do open source pro menší infrastrukturu, protože ušetříš prachy a většinou to má solidní funkce. Ale pokud nemáš čas se s tím babrat, tak klidně investuj do něčeho komerčního, kde máš podporu. Snad ti to pomůže vybrat něco pro tvoje servery.

148 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Matěj Bartoš
Serverovny.cz/Články/DevOps na serverech
Kteří nástroje DevOps usnadňují monitoring serverové infrastruktury?Přehled nejlepších nástrojů pro sledování a analýzu výkonu serverů v kontextu DevOps.
1000 slov
10 minut čtení
28. 10. 2020
Adam Veselý
Přečíst článek
Podobné otázky