Serverovny.cz/Fórum/Jak začít s Infrastructure as Code pro servery?

Jak začít s Infrastructure as Code pro servery?

Už nějakou dobu se snažím dostat do světa Infrastructure as Code, ale mám pocit, že je to pro mě jako cizí jazyk. Zajímalo by mě, jaké jsou ty první kroky, které bych měl udělat, abych mohl začít používat nástroje jako Terraform nebo Ansible pro správu svých serverů. Mám nějaké zkušenosti s administrací serverů, ale nikdy jsem nepracoval s automatizací a skriptováním. Jaké jsou nejlepší praktiky, které bych měl mít na paměti? Potřebuju nejdřív nastavit něco jednoduchého nebo se rovnou vrhnout na složitější projekty? Jaké jsou běžné chyby, kterým bych se měl vyhnout na začátku? A co takové věci jako verze kódu nebo dokumentace? Je to důležité hned od začátku nebo to můžu nechat na později? Myslím si, že když si to dobře nastavím už teď, ušetřím si spoustu práce do budoucna. Jaký byste doporučili workflow pro nováčka v této oblasti? Budu moc rád za každou radu a tipy, co všechno bych měl mít na paměti. Děkuju!

156 slov
1.6 minut čtení
9. 9. 2023
Bohumil Sládek

Když chceš začít s Infrastructure as Code, tak si nejprv vyber jeden nástroj - třeba Terraform je super pro provisioning a Ansible pro konfiguraci. Začni s něčím jednoduchým, třeba vytvořením jednoho drobného serveru. Můžeš použít nějakou cloudovou platformu jako AWS nebo Azure, kde to bude rychlejší. Zkus si napsat základní .tf soubor pro Terraform nebo playbook pro Ansible, to ti pomůže pochopit základy.

Je důležitý mít verzi kódu hned od začátku, takže si založ na GitHubu repozitář. Dokumentace je taky klíčová, abys nezapomněl, co jsi dělal. Není nutný všechno mít hned perfektně, ale snaž se mít aspoň nějaký přehled.

Bacha na běžné chyby jako hardcoding citlivých informací přímo do skriptů. Používej proměnné nebo secrets management. Začni s něčím malým a postupně přidávej složitější věci. Měj na paměti, že učení je proces a časem se v tom zlepšíš. Tohle ti ušetří hromadu práce do budoucna.

142 slov
1.4 minut čtení
19. 1. 2025
Milena Řezáčová

No, tak s Infrastructure as Code je to hlavně o tom, naučit se základy nějakého nástroje jako Terraform nebo Ansible. Začni s tím nejjednodušším, třeba si zkus vytvořit pár virtuálních serverů na AWS nebo Azure pomocí Terraformu. Můžeš si udělat jednoduchý script, co ti to všechno nahodí.

Další dobrý krok je se podívat na dokumentaci k těm nástrojům. Je tam spousta příkladů a tutoriálů, které ti pomůžou zorientovat se. Zkus si taky projít nějaké online kurzy nebo videa na YouTube, kde ukazujou, jak to funguje v praxi.

Co se týče verzování, doporučuju už od začátku používat Git. Uložíš si tak všechny změny a máš přehled, co jsi udělal. Dokumentace je důležitá taky, ale můžeš to brát postupně – alespoň si nějaké poznámky dělej, aby ses pak mohl vrátit k tomu, co jsi udělal.

Dávej si pozor na správnou strukturu kódu. Jakmile začneš mít složitější projekty, můžeš se snadno ztratit. Dobré je používat moduly v Terraformu nebo role v Ansible pro organizaci kódu.

A co se týče chyb: typicky lidi zapomínají na cleanup – když něco smazáš, ať už to je instance nebo konfigurace, udělej to pořádně. A vyhni se takovýmu tomu "to nějak dopadne" přístupu – testuj svoje změny v nějakém testovacím prostředí předtím, než to nasadíš do produkce.

Takže shrnuto: začni jednoduše, uč se podle příkladů, verzi si kód a piš si poznámky. Pomůže ti to hodně do budoucna.

225 slov
2.3 minut čtení
19. 1. 2025
Petra Navrátilová
Serverovny.cz/Články/DevOps na serverech
Proč je důležité implementovat Infrastructure as Code (IaC) do správy serverů?Objevte, jak může implementace Infrastructure as Code (IaC) zjednodušit správu serverových infrastruktur a přinést významné výhody pro vaši organizaci...
1000 slov
10 minut čtení
14. 5. 2023
Martin Kovář
Přečíst článek
Podobné otázky