Serverovny.cz/Fórum/Jak zjistím, co všechno sleduje můj monitorovací nástroj?

Jak zjistím, co všechno sleduje můj monitorovací nástroj?

V poslední době se hodně zajímám o monitorování serverů a chtěl bych se zeptat, jakým způsobem zjistit, co přesně všechno sleduje můj monitorovací nástroj. Mám na mysli různé metriky, jako je využití CPU, paměti, disků nebo třeba síťového provozu. Zajímalo by mě, jestli je možné nějakým způsobem přistoupit k nastavení těchto nástrojů a podívat se na to, jaké parametry vlastně sledují? Dost často slyším o různých nástrojích na monitorování jako například Zabbix nebo Prometheus, ale nevím, jak zjistit, co přesně jednotlivé metody monitorování zahrnují. Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké užitečné tipy nebo doporučení pro začátečníky v této oblasti, aby se vyhnuli chybám při konfiguraci těchto nástrojů. Jaký je nejlepší způsob, jak prozkoumat všechny tyto možnosti? Je potřeba mít nějaké speciální dovednosti nebo znalosti, abych mohl efektivně porozumět tomu, co můj monitorovací nástroj sleduje? A jaké zdroje informací byste doporučili pro lepší pochopení této problematiky? Děkuji za každou radu.

150 slov
1.5 minut čtení
17. 8. 2024
Bohumil Dubský

Jasně, chceš zjistit, co všechno sleduje tvůj monitorovací nástroj. Většina těchto nástrojů jako Zabbix nebo Prometheus má nějakou dokumentaci, kde najdeš seznam metrik, které sledují. U Zabbixu to třeba najdeš v sekci "Items" pro každý host, kde jsou parametry jako CPU, paměť, disky a síť. U Prometheusu se většinou díváš na exportéry, které shromažďují data a pak je můžeš dotazovat přes PromQL. Doporučuji projít si tyhle dokumentace, protože tam většinou najdeš i příklady a tipy. Co se týče konfigurace, nejlepší je začít s nějakým jednoduchým nastavením a postupně to rozšiřovat. Nikdo nečeká, že to budeš mít hned perfektní. Uč se z chyb a sleduj logy, ty ti dost napoví. Pokud nemáš zkušenosti s administrací serverů nebo skriptováním, tak bys měl začít tímhle – nějaké základy Linuxu a jak fungují servery. Čas od času se jukni na fóra a blogy zaměřený na monitorování, tam často lidi sdílí svoje zkušenosti a tipy.

150 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Robert Malý

Jasně, monitorování serverů je dost důležitý téma. Když chceš zjistit, co přesně tvůj monitorovací nástroj jako Zabbix nebo Prometheus sleduje, tak se podívej do dokumentace k těmhle nástrojům. Většinou tam najdeš seznam metrik, co sledují – třeba CPU, paměť, disky a síťový provoz. U Zabbixu můžeš třeba použít webový rozhraní a podívat se na šablony, co máš nasazený. Tam uvidíš, jakými parametry jsou jednotlivé servery monitorovaný.

Prometheus zase funguje na základě exporterů, takže když máš nějakýho exportera pro CPU nebo paměť, můžeš si to prohlídnout v jeho konfiguraci. Je dobrý mít aspoň základní znalost o tom, jak tyhle nástroje fungujou a co potřebují za data.

Tipy pro začátečníky? Než začneš s konfigurací, doporučuju si projít tutorialy nebo videa na YouTube – ty sou dost nápomocný. Taky zkus experimentovat na testovacím serveru, abys neudělal chyby na produkci. A hlavně se neboj zeptat komunity, spousta lidí ráda poradí. Hodně štěstí!

147 slov
1.5 minut čtení
19. 1. 2025
Renata Zachová
Serverovny.cz/Články/Monitorovací nástroje
Co všechno sledují moderní monitorovací nástroje a proč je to důležitéZajímavý pohled na klíčové metriky, které by měly být součástí monitorovací strategie pro servery, a proč je důležité sledovat výkon a zdraví serverů.
1000 slov
10 minut čtení
2. 11. 2023
Filip Procházka
Přečíst článek
Podobné otázky